BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

ABD'ye rağbet azaldı

2002 yılında ABD'den Yeşil Kart almak için müracaat eden sayısı 13 milyondu. 2003 yılında bu rakam 5 milyon kişiye düştü.

Abone ol

Her yıl aralarında Türkiye'nin de olduğu birçok ülkeden milyonlarca kişi, Amerika'da oturma ve yaşama imkanı tanıyan Yeşil Kart (Green Card) için yapılan başvurulara akın eder. Ancak bu yıl başvuranların sayısı beklenmedik şekilde yarı yarıya azaldı...

Geçtiğimiz yıl Amerika'dan Yeşil Kart almak için formlar doldurup konsolosluk kapılarını aşındıranların sayısı 13 milyondu. Ancak bu yıl rakam, 5 milyona kadar düştü. Amerikalı yetkililer, bunun arkasında yatan nedenin başvurulara bilgisayar zorunluluğu getirilmesi olduğunu söylüyor. Onlara göre bilgisayarla yapılan başvurular sayesinde evrakta sahtecilik önlendi ve bir kişinin birden fazla başvuru yapmasının önüne geçildi. Bu şekilde de başvuru sayısında önemli bir azalma meydana geldi. Ancak yabancı basın ve bazı yetkililer, olayın arkasındaki nedenin farklı olduğu görüşünde.

KÖTÜ MUAMELE ETKİLİ

Onlar, başvuru sayısının azalmasını, Amerikalı yetkililerin ülkeye girişlerde -özellikle de 11 Eylül saldırıları sonrası- uyguladığı kötü muameleye ve ülkedeki Ortadoğu ve Arap kökenli herkese terörist gözüyle bakılıyor olmasına bağlıyor. Bazı uzmanlar da bilgisayar ortamında bütün kimlik bilgilerini vermek istemeyen binlerce kişinin sırf bu nedenle Yeşil Kart başvurusundan vazgeçtiğini söylüyor. Amerika'da Yeşil Kart aracılığıyla oturma ve yaşama hakkı elde edebilecek herkesin bilgisayar erişimi olmadığının, bu nedenle başvuruların sadece bilgisayardan kabul edilmesinin yanlış olduğunun da altı çiziliyor.

HER YIL 110 BİN KİŞİ

Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden Stuart Patt, konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Bilgiler insanları sınırdışı etmek için toplanmıyor. Sadece yönetimi daha iyileştirmek, veri tabanı oluşturmak, başvuranın bilgilerini sağlıklı alabilmek için isteniyor" diye konuştu. Her yıl başvuran milyonlarca uygun kişi arasından ortalama 110 bin kişi kurayla dağıtılan yeşil kart sahibi oluyor. Kuraya, son 5 yıl içinde Amerika'ya diğerlerine göre daha az göçmen göndermiş ülkelerden başvuru alınıyor.