BIST 10.895
DOLAR 32,19
EURO 34,99
ALTIN 2.505,92
HABER /  DÜNYA

ABD'ye İHA şoku

BM Özel Raportörü Christof Heyns, el Kaide ve Taliban militanı olduğundan kuşkulanılan kişilere yönelik İHA'larla düzenlenen saldırılar nedeniyle Obama yönetiminden açıklama istedi.

Abone ol

Heyns raporunda, ABD'ye bu kişileri yakalamak yerine öldürmeyi tercih etmesinin altında yatan nedenleri uluslararası hukuk çerçevesinde açıklaması çağrısında bulundu.

BM'nin yargısız infazlarla ilgili özel raportörünün hazırladığı bu rapor, dün gece BM İnsan Hakları Konseyi'ne sunuldu. Cenevre merkezli, 47 üyeli Konsey raporu bugün ele alacak.

Heyns'in 28 sayfalık raporuna göre, ABD ordusu, konvansiyonel baskın ve hava saldırılarının yanı sıra Afganistan, Irak, Pakistan, Somali ve Yemen'de İHA'larla da operasyon düzenliyor.

Raporda, "Bu cinayetlere açıklık getirilmesi; hesap verilebilirliğin ve adaletin sağlanması ve hem kurbanlar hem de aileleri için tanzim edilmesi konusunda kritik önem taşıyor... ABD hükümeti, hedef belirlenerek düzenlenen bu suikastların uluslararası insani hukuk ve insan haklarına uygun olduğunu göstermek ve diğer can kayıplarını engellemek amacıyla önlem ve stratejilerin uygulanmasına ve ihlal iddialarına yönelik hızlı, kapsamlı, etkin ve bağımsız bir kamu soruşturmasının açılmasına yönelik adımların atıldığını göstermek amacıyla yürürlüğe koyduğu prosedürleri açıklığa kavuşturmalıdır" denildi.

Pakistan İnsan Hakları Komisyonu'nun verilerine göre, yalnızca 2010 yılında Pakistan'da en az 957 kişi ABD'nin İHA'larla düzenlediği saldırılarda hayatını kaybetti. 2004 yılından bu yana düzenlenen 300 İHA saldırısında binlerce kişinin hayatını kaybettiği ve bunların yüzde 20'sinin sivil olduğu düşünülüyor