BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  DÜNYA

Abdullah Güle müthiş karşılama

Cumhurbaşkanı Gül, Tanzanya'da temaslarda bulunuyor. Gül, bu ülkedeki bir Türk okulunu da ziyaret etti.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Tanzanya'nın Darüsselam kentinde Türk-Tanzanya İş Forumu'na katıldı. Konakladığı Klimanjaro Kempinsky Oteli'nde düzenlenen forumda konuşan Gül, Türk ve Tanzanyalı iş adamlarını bir araya getirmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Gül, Türkiye'nin Tanzanya'ya daimi büyükelçilik açmasıyla iki ülkenin birbirine daha da yakınlaşacağını ifade etti.

Tanzanya'nın son yıllarda istikrar ve ekonomik reform adına attığı adımların takdire değer olduğunu belirten Gül, ülkenin son yıllarda dünya ortalamasının üzerinde büyüme gösterdiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin ekonomik durumuyla ilgili örnekler verdi ve son yıllarda önemli büyüme rakamlarına ulaşan ender ülkelerden biri olduğunu söyledi.

Türk ve Tanzanyalı iş adamlarının yüz yüze görüşerek birbirlerini tanımasını ve ortaklıklar kurmasını isteyen Gül, başta inşaat ve turizm alanları olmak üzere Türk girişimcilerin faal olduğu alanlarda işbirliği imkanları oluşturulabileceğini belirtti.

Gül, Tanzanya'nın Türk iş adamlarını yatırım için çekebilecek potansiyele sahip olduğunu ifade ederek, ''İki ülke arasındaki ticareti artırın, iş yapmaktan çekinmeyin'' dedi.

Tanzanya Ticaret Bakanı Mary Nagu da konuşmasında, geçen yıl İstanbul'da yapılan Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi'nin ekonomik, siyasal ve sosyal ilişkilerin gelişmesi açısından son derece yararlı olduğunu söyledi.

Tanzanya ekonomisinin son yıllarda büyüme kaydettiğini, enflasyonla mücadelede olumlu sonuçlar alındığını dile getiren Nagu, makro ekonomik istikrarı sağlama çabalarının devam ettiğini kaydetti.

Nagu, Tanzanya'daki iş imkanları hakkında bilgi verirken başta pamuk, yaş ve işlenmiş meyvecilik olmak üzere tarım, madencilik, enerji ve turizm sektörlerine ağırlık verdiklerini belirtti.

''Türk yatırımcıları Tanzanya'yı keşfetmeye çağırıyoruz'' diyen Nagu, hükümet olarak gerekli desteği sağlamaya hazır olduklarını söyledi.

FEZA ERKEK LİSESİ'Nİ ZİYARET

Cumhurbaşkanı Gül, İş Forumunun ardından Darüsselam'daki Türk Okulu Feza Erkek Lisesi'nin mezuniyet törenine katıldı. Törende, Tanzanyalı öğrenciler iki ülkenin milli marşlarını seslendirdi. Okulun sinevizyon gösterimiyle tanıtıldığı törende bir grup Tanzanyalı öğrenci ''Bu gece uyumamışım'' Urfa türküsünü söyledi, ''fidayda'' oyun havası eşliğinde folklör gösterisi yaptı.

Cumhurbaşkanı Gül, törende yaptığı konuşmaya ''Böyle güzel bir aktiviteye katılmaktan mutluluk duyuyorum'' diyerek başladı.

Okulun açılmasında ve eğitim hizmeti verilmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Gül, Feza Erkek Lisesi'nin Türkiye ile Tanzanya arasındaki dostluğu pekiştireceğine inandığını dile getirdi. Gül, okuldan mezun olan öğrencilerin gelecekte Tanzanya'nın kalkınmasına katkıda bulunmasını diledi.

Gül, konuşmasının ardından dereceye giren ve mezun olan 80 öğrenciye diplomalarını verdi, eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte öğrencilerle toplu anı fotoğrafı çektirdi.

Bu arada, Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, Tanzanya Cumhurbaşkanı Jakaya Kikwete'nın eşiyle birlikte Feza Kız Lisesi'nin açılışını yaptı. Hayrünnisa Gül, ayrıca ''Köy Müzesi''ni de ziyaret etti. Bayan Gül, Tanzanya'daki eski yaşam tarzının tanıtıldığı müzede kendisine verilen yerel kıyafeti giydi. Hayrünnisa Gül'ün ziyareti sırasında yerel dans gösterisi de yapıldı.