BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

ABD'nin Tahran konsolosluğuna tuşlayarak giriliyor

İranlılarla diyaloğu artırmayı hedefleyen girişim internet üzerinden hizmet veren bir konsolosluk şubesi olarak sunuldu ve ilk gününde 150.000 ziyaretçisi oldu.

Abone ol

ABD, İran vatandaşlarına yönelik bir "sanal konsolosluğu" hizmete soktu.

İki ülke arasında gerilen ilişkiler sebebiyle, konsolosluk üzerinden İran halkına ulaşamayan Washington bu hedefini internet üzerinden gerçekleştirmeyi amaçlıyor.

"ABD'nin sanal İran konsolosluğu" olarak sunulan internet sitesinin ilk gününde 150.000 ziyaretçisi oldu.

Washington'un internet üzerinden İranlılara ulaşma çabaları Farsça açılan ve 7.000 izleyicisi olan Twitter hesabı ve 40.000 kişinin takip ettiği Facebook sayfasını da içeriyor.

Diyalog hedefleniyor

Sanal konsolosluğun hizmete girmesi sebebiyle internette sunulan videoda İranlılara hitap eden ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İran’la diplomatik bağların kopmuş olması yüzünden İranlılarla diyalog kuramıyor olmaktan rahatsızlıklarını belirtti.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı'ndan Wendy Sherman Tahran'ın elektronik filtre uygulayarak İranlıların internet ulaşmalarına engel olduğunu ancak sanal konsolosluğun doğrudan İranlılara hitap eden yeni bir girişim olarak değerlendirilebileceğini söyledi.

Hizmete giren sanal konsoloslukta İranlıların Amerika vizesi almak için izlemeleri gereken adımlar gibi normal konsolosluklarda sunulan bilgiler yer alıyor.

Ancak İranlılar Amerikan vizesi almak için ülkede konsolosluk bulunmaması sebebiyle bir başka ülkedeki Amerikan konsolosluğuna başvuru yapmak durumundalar.

Geçtiğimiz hafta Tahran'daki büyükelçilikte yaşanan olaylar sebebiyle İngiltere de İran'daki diplomatlarını geri çekmiş ve Tahran'daki İngiliz konsolosluğu kapanmıştı.