BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

ABD'nin PKK'ya karşı adımları sürecek

PKK'nın lider kadrosundaki 5 ismin mal varlığına el koyan ABD, önümüzdeki dönemde kara listeye başka isimleri eklemeyi planlıyor.

Abone ol

PKK'nın lider kadrosundaki 5 ismin mal varlığına el koyan ABD, önümüzdeki dönemde kara listeye başka isimleri eklemeyi planlıyor.

Terör örgütü PKK'nın lider kadrosundaki 5 ismi 'uyuşturucu kaçakçısı' ilan ederek, ABD'deki mal varlıklarına el koyan ABD, önümüzdeki dönemde kara listeye başka isimleri eklemeyi planlıyor.

ABD Hazine Bakanlığı'nın PKK/Kongra-Gel'in beş lideri Cemil Bayık, Duran Kalkan, Remzi Kartal, Sabri Ok ve Adem Uzun'u kara listeye alarak, "özel olarak belirlenmiş uyuşturucu kaçakçısı" olarak ilan etmesi, ABD'li diplomatlar tarafından iki ülkenin teröre karşı mücadelede işbirliğinin son bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

ABD'li yetkililer, bu kararın bir adım olduğunu, bütün terör sorununun bununla çözümlenemeyeceğini ancak önemli bir adım attıklarını belirtiyor. Karara ilişkin küçük bir grup Türk gazeteciye konuşan ABD'li diplomatlar, bu kararın sembolik bir öneme sahip olduğunu söyleyerek, bununla hem Türkiye'ye hem de özellikle Avrupa olmak üzere dış dünyaya mesaj verilmek istendiğini belirtiyor. Bunlardan ilki, Türk halkına yönelik, yani terör örgütü PKK ile mücadelede ABD'nin Türkiye'nin yanında olduğunun görülmesi ve Türkiye'de oluşan ABD'nin Türkiye ile yeteri kadar işbirliği yapmadığı algısının değişmesi. Terör örgütünün çok etkin olduğu Avrupa'ya verilen ikinci mesaj ise her ülkenin günümüz küresel dünyasının bir parçası olduğu ve terörle mücadelenin daha çok ve etkin işbirliği gerektirdiği.

Önceki gün alınan kararın arkasının gelebileceğini söyleyen Amerikalı yetkililer, ilerleyen zamanda kara listeye başka isimlerin de eklenebileceğini bildiriyor. Bu konu hakkında üst düzey bir ABD'li yetkilinin de önümüzdeki günlerde Türkiye'ye gelebileceği ifade ediliyor. Washington, 2009 yılında da terör örgütü PKK elebaşılarından Murat Karayılan, Ali Rıza Altun ve Zübeyir Aydar'ı kara listeye almıştı.