BIST 9.884
DOLAR 32,44
EURO 34,84
ALTIN 2.445,71
HABER /  DÜNYA

ABD'nin Kobani planı deşifre oldu!

ABD'nin Kobani'de IŞİD'e karşı hayata geçireceği plan basına sızdı. Planın detaylarına ilişkin yayınlanan haberler ise yalanlanmadı.

Abone ol

ABD'nin Washington Post, Türkiye-Suriye sınırı konusunda Başkan Barack Obama'ya sunulan güvenli bölge planının detaylarını yayınladı. 

Gazeteye göre Washington ve Ankara Türkiye-Suriye sınırında güvenli bölge kurulması konusunda anlaşma sağlamak üzere. Eğer bu plan hayata geçerse Türkiye tarafından uzun zamandır dile getirilen güvenli bölge isteği kabul edilmiş olacak.

PLAN OBAMA'NIN MASASINDA

Başkan Obama’nın planı geçen hafta yapılan ulusal güvenlik toplantısında dinlediği ama henüz vermediği kaydeden gazete, güvenli bölgenin 160 km uzunluğunda ve 32 kilometre genişliğinde olması ihtimalini dile getirdi.

AMERİKA İNCİRLİK ÜSSÜ'NÜ KULLANACAKekran-resmi-2014-12-03-14.47.54.png

Güvenli bölgenin kurulması karşılığında Amerika da askerleri birliklerin uçması ve İHA'ların kullanılması için İncirlik Üssü’nü kullanacak. Washinton Post'a konuşan yetkili bu sayede IŞİD’e karşı operasyonda saldırıların sıklığının ve süresinin uzayacağını ifade etti.

İncirlik’in kurulacak güvenli bölgeyi devriye uçuşlarıyla korumak için de kullanılacağı planda yer alan maddeler arasında.

TÜRK ASKERLERİ MUHALİFLERE DESTEK VERECEK

Obama'ya sunulan planda Türk özel kuvvetlerinin kurulacak bölgeye konuşlanması ve Suriyeli muhaliflere destek vermesi yer alıyor. Ayrıca Türk askerlerinin ABD uçaklarının IŞİD hedeflerini belirlemesine yardımcı olması da gündemde.

BEYAZ SARAY'DAN YALANLAMA GELMEDİ

Türkiye ve ABD’nin sınırda güvenli bölge konusunda anlaştığı yönündeki haberlerin yayınlanmasının ardından pazartesi günü Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest’e “Başkan Yardımcısı Biden’ın ziyareti sırasında Türkiye ve ABD’nin daha dar kapsamlı bir sınır bölgesi kurulmasıyla ilgili seçenekleri daraltıp daraltamadığı” soruldu:

Earnest, Biden’ın muhataplarıyla bu konuyu uzun uzun konuştuğunu söyledi. Earnest, “Şu anda bu konuda ne kadar yol aldıklarını karakterize etmem mümkün değil” diye ekledi. Sonuç olarak iddiaları yalanlamamış oldu.