BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,90
ALTIN 2.426,23
HABER /  DÜNYA

ABD'nin İran için ambargo kararı belli oldu

Dünyanın merakla beklediği İran açıklaması yapıldı. ABD Başkanı Trump, İran'ın nükleer silah üretmeye devam ettiğini vurgulayarak ''Nükleer anlaşamadan çekildiğimizi açıklıyorum'' dedi. Bundan sonrasında, nükleer anlaşmada yer almayan yeni yaptırımların uygulanması bekleniyor.

Abone ol

ABD Başkanı Trump, İran'la varılan nükleer anlaşmadan ABD'nin çekilip çekilmeyeceğiyle ilgili nihai kararını açıkladı. ABD Başkanı Trump, İran'la nükleer anlaşmanın devamıyla ilgili verdiği kararı canlı yayında tüm dünyaya duyurdu. Trump konuşmasında, İran'ın nükleer silah üretmeye devam ettiğini vurguladı. "Nükleer anlaşmadan çekildiğimizi açıklıyorum" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, İran ile nükleer anlaşma konusundaki basın toplantısı düzenledi. İran'ın terör örgütlerine destek verdiğini söyleyen Trump, anlaşmanın İran'ın uranyumu zenginleştirmesini sağladığını belirtti.

Bu anlaşmanın utanç verici, tek taraflı korkunç bir anlaşma olduğunu söyleyen Trump, "Nükleer anlaşmaya izin verirsem Ortadoğu'da silahlanma yaşanacak" dedi.

İşte Trump'ın açıklamasından öne çıkanlar:

İran terör örgütlerine destek vermektedir. İran terörün devlet sponsorudur. İran, Hizbullah, Hamas, Taliban ve El Kaide'nin destekçisidir. İran'la olan nükleer anlaşma İran'ın uranyum zenginleştirmesini sağladı. Bu anlaşma utanç vericidir. Bu tek taraflı bir anlaşmadır. Nükleer anlaşmaya izin verirsem Ortadoğu'da silahlanma yaşanacak.

"YAPTIRIMLAR YENİDEN UYGULANACAK!"

Bu anlaşma İran'ın bölgedeki amaçlarını engellemedi. İran'ın nükleer bombasını bu kokuşmuş anlaşmayla önleyemeyiz. İran'la yapılan anlaşmadan çekiliyorum. 2015'te askıya alınan İran yaptırımları yeniden uygulanacak.

İLK MACRON'A SÖYLEDİ

Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a anlaşmanın devamına onay vermeyeceğini söylemişti.

İRAN'LA YAPILAN NÜKLEER ANLAŞMA

Temmuz 2015'te, P5 1 ülkeleri grubu ( Çin, Almanya, Fransa, Rusya, İngiltere ve ABD), İran ile nükleer anlaşma imzalamış ve bu Kapsamlı Ortak Eylem Planı (JCPOA) olarak da anılmıştı.

Söz konusu ülkeler İran'ın nükleer programına girmeyi kabul etmesi karşılığında uygulanan bazı ekonomik yaptırımları kaldırmayı kabul etmişti.

ABD'nin önceki başkanı Barack Obama döneminde imzalanan anlaşmayla, İran'ın uranyum zenginleştirme programının 2025'e kadar ertelenmesi kararı alınmıştı.

TRUMP, ANLAŞMADAN ÇEKİLMEYİ VADETMİŞTİ

ABD Başkanı Trump ise seçim vaadinde anlaşmadan dönmeyi vadetmiş ve selefi Obama'yı anlaşmayı imzaladığı için sık sık eleştirmişti.

ABD anayasasına göre Başkanların 90 günde bir anlaşmaya onay vermeleri gerekiyor. Trump, göreve başladığı Ocak 2017'den beri her 90 günde bir anlaşmayı onaylamıştı.

FELAKET VE DELİLİK DİYORDU

Göreve geldiğinden beri anlaşmayı diline dolayıp 'felaket' ve 'delilik' gibi kelimelerle tanımlayan Trump, Avrupalı müttefiklerinden 12 Mayıs'a kadar kendisine göre anlaşmadaki 'korkunç hatalar'ın değiştirilmesini istemişti. Fransa lideri Emmanuel Macron, Beyaz Saray'ı ziyaretinde Trump'la anlaşmanın revize edilmesi için uzlaşmıştı.

İSRAİL'DEN AÇIKLAMAYA İLK YORUM

İsrail başbakanı Benjamin Netanyahu, ABD'nin İran ile olan nükleer anlaşmadan çekilme kararını tamamen desteklediklerini bildirdi.

MACRON TRUMP'IN KARARINA NE DEDİ?

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Trump'ın İran kararı sonrası yaptığı açıklamada, 'Fransa, İngiltere ve Almanya Trump'ın İran nükleer anlaşmasından çekilme kararından dolayı üzüntü duyuyor' ifadesini kullandı.

İSRAİL GÜVENLİK KALKANLARINI HAREKETE GEÇİRDİ

Öte yandan Trump'ın açıklaması sonrası İsrail'den de flaş bir hamle geldi. İsrail Güney sınırındaki askeri güvenlik kalkanlarını alarm durumuna geçirdi. ABD'nin İsrail Büyükelçiliği ise elçilik çalışanlarına Golan bölgesine gitmemeleri uyarısında bulundu