BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,76
ALTIN 2.491,02
HABER /  DÜNYA

ABD'nin DEAŞ'la mücadele temsilcisi McGurk istifa etti

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye'den tamamıyla çekilme kararının ardından ABD’de sular durulmuyor. ABD'nin DEAŞ'la Mücadele Koalisyonu Özel Temsilcisi Brett McGurk istifa etti.

Abone ol

ABD'nin DEAŞ'la Mücadele Özel Temsilcisi Brett Mcgurk, ABD Başkanı Trump'ın Suriye'den çekilme kararının ardından istifa etti. CBCNews Televizyonu, Brett H. McGurk'un istifasının, Savunma Bakanı James Mattis'in istifasının hemen ertesinde geldiğinin altını çizdi.

Trump'ı Suriye'den çekilme kararından vazgeçirmeye uğraşan Savunma Bakanı Jim Mattis de geçtiğimiz günlerde istifa etmişti.

2015 YILINDA GÖREVE ATANMIŞTI

ABD Başkanı Donald Trump'ın DAEŞ ile mücadele özel temsilcisi Brett McGurk, eski başkan Barack Obama tarafından Ekim 2015'te bu göreve atandı. Donald Trump'in işbaşı yapmasının ardından McGurk'ün görevine devam etmesine karar verildi.

TÜRKİYE TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

ABD'li diplomat Brett McGurk, 2018 başında Irak'ın Erbil ve Musul kentlerini ziyaret ettikten sonra Kobani'ye geçip, terörist örgüt YPG'lilerle bir araya gelmişti. McGurk'ün başkanlığındaki Amerikan heyeti,  terörist örgüt YPG'nin Kobani'de ilan ettiği yönetimin yetkilileriyle görüşmüştü. Görüşmeye PYD'den Enver Müslim, YPG'den Polat Can ve Aldar Halil gibi isimler katıldı.

İddiaya göre McGurk’un yanında, Türkiye tarafından başına 4 milyon lira ödül konan "Şahin Cilo" kod adlı PKK'lı Abdi Ferhad Şahin oturuyordu. McGurk geçen yıl da Kobani'ye gitmiş, terörist örgüt YPG'nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri'yle görüşmüştü. Görüşmeyle ilgili sosyal medyada paylaşılan bir fotoğraf Ankara'da büyük rahatsızlık meydana getirmişti. O fotoğrafta Amerikalı temsilci, terörist örgüt YPG'li Polat Can ile yan yana görülüyordu. Terörist Polat Can, Türk istihbarat raporlarına göre terörist örgüt PKK'nın Kandil'deki önemli isimlerinden birisi. McGurk'ün bir teröristden  plaket alırken çekilen fotoğrafı da Ankara'nın tepkisini çekmişti. Amerikalı özel temsilci Brett McGurk geçen yıl Menbiç'te ölen terörist örgüt YPG'li elebaşı Ebu Leyla için taziye mesajı paylaşmasıyla da gündeme gelmişti.