BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,01
ALTIN 2.500,48
HABER /  GÜNCEL

ABD'nin Afganistan'dan çekilme takvimi şekilleniyor

ABD Savunma Bakanı, 2014 sonundaki çekilme sürecinden önce 2013 yılı içinde muharebe faaliyetlerini sona erdirmeye başlayacaklarını söyledi.

Abone ol

Amerikan Savunma Bakanı Leon Panetta, Afganistan'da muharebe faaliyetlerini, ülkeden çekilmek için belirledikleri tarihten bir yıl önce, 2013 yılı içinde sonlandırmayı hedeflediklerini söyledi.

Brüksel'deki NATO zirvesine giderken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Panetta, ABD askerlerinin rolünü çatışmadan eğitim ve Afgan güçlere desteğe kaydırmak istediklerini de vurguladı.

Bu açıklamalarıyla geçiş dönemi konusunda bir takvim veren ilk Amerikalı yetkili olan Panetta, ''2013'ün ortasıyla sonuna doğru muharebeden eğitim, danışmanlık ve yardım rolüne geçişi sağlamamızın mümkün olacağını umarım'' dedi.

Panetta, ''Bu bizim çatışmaya hazır olmayacağımız anlamına gelmiyor, kendimizi savunmak zorundayız'' görüşünü dile getirdi.

Afganistan'da halihazırda 99 bin Amerikan askeri var. Bunların 22 bininin bu yıl ülkeden ayrılması planlanıyor.

ABD Başkanı Barack Obama, taliban kontrolündeki bölgeleri ele geçirmek için asker sayısında artışa gitmişti.

11 Eylül saldırılarının hemen ardından El Kaide'yi desteklediği gerekçesiyle Taliban'ı devirmek üzere Afganistan'a saldırmıştı.

10 yıl süren savaşın ardından Taliban'la ABD arasında müzakere planları yapıldığı biliniyor.

Taliban, Afgan hükümeti ya da Karzai'yle değil, sadece ABD ve Kabil'deki diğer müttefiklerle görüşeceğini söylüyor.

NATO üyelerinin büyük bölümünün Afganistan'a asker sevki konusunda isteksiz olması nedeniyle ittifak 2010'daki Lizbon zirvesinde 2014'ten sonra güvenlik görevlerini Afgan güçlerine devretmeyi kararlaştırmıştı.

Panetta, muharip askerlerin geri dönüşünden sonra da ABD'nin Afganistan'daki askeri varlığının daimi olacağını kaydederken, ''2014 sonu tarihinin NATO'nun ve bütün üyelerin hedefi olduğunu söyledi.

Panetta, ''Oraya beraber gittik, ancak bunu güçlü ittifak ve Lizbon'da altını çizdiğimiz güçlü taahhütlerimiz temelinde yapmalıyız'' dedi.