BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,06
ALTIN 2.467,80
HABER /  DÜNYA

Stadyum katliamı planlı çıktı

Mısır’da Al Masry'nin Al Ahly'yi 3-1 yendiği maçtan sonra olaylar çıktı, kan döküldü.

Abone ol

Mısır'ın ünlü takımı El Ehli ile Port Said'in El Masri takımları arasında oynanan maçtan sonra çıkan olaylarda 74 kişi öldü, binden fazla kişi de yaralandı.

El Ehli takımının doktoru Ehe Ali, saldırının planlı olduğunu iddia etti. Doktor Ali, "Bu önceden planlanmış bir savaştı" dedi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN...

 El Ehli takımının kaleci antrenorü Ahmed Nagi, taraftarlardan birinin kendi gözleri önünde öldürüldüğünü belirterek, "Koridorlarda yüzlerce yaralı yerlerde yatıyordu" şeklinde konuştu.Başkent Kahire'den 200 kilometre uzaklıktaki Port Said'de maç sonrasında çıkan olayların önceden planlandığını gösteren birçok ipucu var. Mısır Sağlık Bakanı yardımcısı Hisham Şeyha çoğu yakalıdaki kesiklerin, saldırının önceden planlanmış olabileceğini gösterdiğini ima etti. Saldırıyı Mısır futbolunun en büyük felaketi olarak gördüğünü söyleyen Şeyha, ölenlerin birçoğunun izdihamda ezilerek yaşamını yitirdiğini belirtti.

TANTAVİ: BENZER OLAYLAR DÜNYANIN HER TARAFINDA OLABİLİR

Port Said'deki olaylar sonrası bir televizyon kanalına telefonla bağlanan Yüksek Askeri Konsey Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi, "Buna benzer olaylar dünyanın her tarafında meydana gelebilir. Ancak biz böyle bir faciaya sebep olanların peşini bırakmayacağız" şeklinde konuştu. Tantavi 74 kişinin ölümüne neden olan saldırının nedenlerinin ortaya çıkarılması için bir komisyon kurulacağını söyledi. 

 

Mareşal Tantavi Mısır'ın bu zor günleri atlatacağını ve istikrarlı bir ülke haline geleceğine inandığını da belirtti.

MECLİS OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR

Mısır Halk Meclisi, olayları görüşmek üzere bugün olağanüstü oturum düzenleyecek. Mısır siyasetinin tanınmış liberal ismi milletvekili Amr Hamzavi ise sosyal paylaşım sitesi Facebook hesabından yaptığı açıklamada, içişleri bakanı ile güvenlik başkanına istifa çağrısında bulundu.

MÜSLÜMAN KARDEŞLER: POLİS VE ORDU SORUMLU

Mısır'ın en büyük siyasi oluşumlarından Müslüman Kardeşler Örgütü, ülkede maç sonrası yaşanan katliamdan polisi ve orduyu sorumlu tuttu. Müslüman Kardeşler Örgütü'nün resmi sözcüsü Dr. Mahmud Gazlan, ''Ülkede ciddi bir güvenlik sorunu var. Maç sonrası yaşanan olaylar, tamamen organize ve planlı eylemlerdir. Mübarek döneminden kalma üst düzey polis yetkilileri ve askerler, devrimi yapan halkı cezalandırıyor'' dedi.

'ORDUNUN İHMALİ VAR'

Mısır'da sandıktan birinci parti çıkan Müslüman Kardeşler'e bağlı Özgürlük ve Adalet Partisi'nin (ÖAP) başkan yardımcısı İssam El Aryan da konuya ilişkin açıklamasında, olayın bir komplo olduğuna işaret etti. Aryan, ''Bu, korkunç bir olay. Asker ve polisten kaynaklanan ciddi bir ihmal söz konusu'' diye konuştu.

DAVUTOĞLU'NDAN TAZİYE

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mısır'ın ünlü takımı El Ehli ile Port Said'in El Masri takımları arasında oynanan maçtan sonra çıkan olaylara ilişkin Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr'ı arayarak, taziyelerini iletti. Davutoğlu, Amr'a, maçta ölen ve yaralananlar için taziye ve geçmiş olsun dileklerini aktararak, Türkiye'nin yardım için her şeyi yapmaya hazır olduğunu ifade etti.