BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,90
ALTIN 2.425,19
HABER /  DÜNYA

ABD'li albay kıvırdı işte PYD'ye verilen zırhlı araçlar

ABD'nin PYD'ye verdiği zırhlı araçlar görüntülendi. Teslim tutanağında Kobani yazan araçlar için ABD'den 'PYD'ye değil Arap Koolisyonuna verdik' savunması geldi.

Abone ol

ABD’nin PKK’nın Suriye'deki kolu YPG’ye verdiği zırhlı araçlar görüntülendi. Araçların teslim belgelerinde son alıcı kısmına ’Kobani’ yazıldığı görüldü. ABD'li Albay araçların YPG'ye verildiği haberleri çıkınca durumu izah etmeye çalıştı. Israrlı sorular karşısında da kıvırdı.

Amerika’nın Sesi’nin haberinde, zırhlı araçların verilmesi kararının eski Başkan Barack Obama döneminde alındığı, teslimatının ise yeni başkan Donald Trump’ın göreve başlamasına denk geldiği belirtildi. El yapımı patlayıcılara karşı korunaklı olarak tasarlanan araçların Kanada merkezli bir şirket tarafından üretildiği bildirildi.

ABD'Lİ ALBAY KIVIRDI
YPG'ye teslim edilen zırhlı araçlar konusunda IŞİD’e karşı yürütülen Operasyonun Sözcüsü Albay John Dorrian basının karşısına çıktı. Dorrian ısrarlı sorular karşısında terlerken araçların YPG'ye değil SDG'ye verildiği iddia etti. 'YPG'nin kullanmayacağından nasıl eminsiniz' diye sorulduğunda da sorumluluğu SDG'ye attı. Amerikalı albayın SDG dediği kurum ise aslında PKK uzantısı YPG'den oluşuyor.

NE KADAR EMİNSİNİZ?
ABD'li Albay John Dorrian basın brifinde sorulan“Sağlanan zırhlı araçların YPG unsurları tarafından kullanılmadığından ne kadar eminsiniz?” sorusuna şu yanıtı verdi; “Bunlar Suriye Arap Koalisyonuna verildi. Suriye Arap Koalisyonu savaşçıları SDG ile birlikte savaşıyor. (YPG güçlerinin bu araçları kullanıp kullanmadığı) konusunda ilk elden bilgiye sahip değilim. Bu güçler birlikte savaşıyorlar, Rakka’yı tecrit etmek için çalışıyorlar”.

SORULAR ISRARLA TEKRARLANINCA TOPU SDG'YE ATTI
Dorrian, aynı türden ısrarlı sorular üzerine, “Bunları Suriye Arap Koalisyonuna verdik. Bu aşamada size verebileceğim elimdeki tek bilgi bu. Bunları Suriye Arap Koalisyonunun kullanması, kontrol etmesi ve sorumluluğunu almasını bekliyoruz” dedi

İMZAYI KİM ATTI?
Zırhı araç yardımına yönelik yetkinin bir önceki Obama yönetimi tarafından mı verildiği ve yardım yapılmadan önce yeni yönetimden yeniden onay alınıp alınmadığı konusundaki bir soru üzerine de Dorrian, şunları kaydetti: “Bu araçların nakli ve dağıtımı üzerinde aylardır planlama yapılıyor. Bu sadece zaman alan, lojistikle alakalı bir konu. Önceki yönetimden kalan mevcut yetkiler kullanılarak atılan bir adım. Zamanlama olarak bakıldığında, Suriye Arap Koalisyonu, Rakka’yı tecrit etmeye yönelik operasyonlarını sürdürmeye hazır hale geliyor. Onlar kente yaklaştıkça ve sıkı bir savaşa girdikçe, bu kapasite onların hayatta kalma ve küçük silahlara karşı koyma yeteneklerini artıracak.”

TÜRKİYE VE RAKKA
Türkiye’nin Rakka operasyonunda olası rolüne dair bir soru üzerine de Dorrian, bunun, koalisyonla Türkiye arasında devam eden diplomatik görüşmelerin neticesinde karara bağlanacağını belirterek, “Eğer Rakka’ya dahil olmak isterlerse elbette onlara bir yer vermeye çalışacağız. Ancak şu anda henüz bir karar alınmış değil,” dedi.