BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,00
ALTIN 2.501,50
HABER /  DÜNYA

AB'den İsrail'e Filistin tepkisi

Avrupa Birliği, İsrail’in 1967’de işgal ettiği Batı Şeria, Doğu Kudüs, Gazze ve Golan Tepeleri’nde Avrupa fonlarının kullanılmasını yasakladı.

Abone ol

2014’ten itibaren geçerli olacak yasak, bu bölgelerde yaşayan Yahudi kurumlarının AB fonlarından yararlanmasını engelliyor. Yasağı ‘deprem’olarak nitelendiren İsrail tarafının son dakikaya kadar AB kararını engellemek istediği ancak başarısız olduğu ortaya çıktı.

Başbakan Binyamin Netanyahu ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Ze’ev Elkin’ın bizzat yoğun temaslarda bulunduğu belirtiliyor. , Daha önce de işgal altındaki topraklara ilişkin kararlar alan AB, mezkur tüzükle ilk defa net bir tavır koymuş oldu.

İsrail, 2014’ten itibaren AB ya da herhangi bir üye ülke ile anlaşma imzalamak durumunda kaldığında işgal toprakları ile işgal topraklarında inşa edilen yerleşim birimlerinin İsrail’in parçası olmadığını yazılı olarak ifade etmek mecburiyetinde kalacak. Fonlardan faydalanacak İsrailli kurumlar, paranın işgal topraklarında kullanılmayacağına dair bir anlaşma imzalayacak.

ABD’nin son dönemdeki barış girişimlerinin akim kalması durumunda AB’nin işgal topraklarında yetiştirilen ya da üretilen her türlü malın Avrupa’ya girişini yasaklayabileceği, işgal topraklarında yaşayan yerleşimcilere vize vermeyebileceği belirtiliyor.