BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

ABden Brezilyaya davet

Avrupa Birliği, Brezilya'yı stratejik ortaklığa davet etti.

Abone ol

Böylelikle, Brezilya AB'nin stratejik ortaklık ilişkisinin bulunduğu Çin, Rusya ve Hindistan'ın yanında yer almış olacak.

AB dönem başkanlığını devralan Portekiz'in Başbakanı Jose Sokrates ile Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula de Silva ortak kaleme aldıkları açıklamada, önceliklerinin AB ile önde gelen üyesi Brezilya olan, 5 Latin Amerika ülkesinin oluşturduğu Mercosur bloğu arasındaki ticari görüşmelerde anlaşmaya varmak olduğu belirtildi.

Bu müzakereler 2004'te kesilmişti. Açıklamada, bunun yanı sıra küresel ticari görüşmelerde "umudu canlandırmak" istedikleri belirtildi. Lula, Lizbon da Portekizli ve Brezilyalı iş adamlarına yaptığı konuşmada, böylece "tarihi ortalığın canlandırılacağını" söyledi.


Ortaklıkla, Latin Amerika'nın en büyük ekonomisi Brezilya ile AB arasında, ticaret, yoksullukla mücadele ve yenilenebilir enerji gibi alanlarda işbirliği artırılmış olacak. AB ile Brezilya arasında 1992'de sınırlı işbirliği anlaşması imzalanmıştı. AB Brezilya'nın en büyük ticari ortağı durumunda, Brezilya da AB'nin Latin Amerika'daki en büyük ticari ortağı.