BIST 9.693
DOLAR 32,49
EURO 34,75
ALTIN 2.501,50
HABER /  DÜNYA

ABD'den Türkiye'ye altın ticareti mesajı

İran'a yönelik ambargonun Halkbank üzerinden aşılmasına tepki gösteren ABD yönetimi, sert tutumunu sürdürüyor.

Abone ol

Ocak sonunda İran'a yönelik yaptırımlar ve Halkbank konusunu ele almak için Ankara'ya da gelen ABD'nin terör ve finanstan sorumlu Hazine Müsteşarı David Cohen, ABD Kongresi'nde konuştu.

Yaptırımların uygulanmasını denetlemekle görevli Cohen, İran'la altın ticaretine yönelik yaptırımların askıya alınmasına ilişkin adımlar attıklarını belirtti ancak hala nükleer anlaşmanın hala İran'la iş yapılabileceği anlamına gelmediğini vurguladı.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nde İran'la nükleer müzakereler konulu oturum düzenlendi. Oturumda 27 Ocak'ta İran'a yaptırımları görüşmek üzere Ankara'ya gelen, ABD'nin terör ve finanstan sorumlu Hazine Bakanlığı Müsteşarı David Cohen bilgi verdi. Cohen, Tahran ile varılan anlaşma kapsamındaki Ortak Eylem Planı'nın uygulanmasını anlattı.

20 Ocak'tan itibaren planın hayata geçtiği bilgisini veren Cohen, endişeleri gidermeyi hedefleyen plan çerçevesinde Tahran yönetimi üzerindeki baskıyı 6 ay boyunca sürdürmeyi taahhüt ettiklerini hatırlattı. Cohen, eylem planının ilk gününde İran'ın otomotiv sektörü, altın ve değerli metal ticareti ile petro-kimya ihracatına yönelik yaptırımların askıya alınmasına ilişkin adımlar atıldığını belirtti.

İRAN İŞ YAPMAK İÇİN UYGUN DEĞİL

Yaptırım rejiminin ana yapısının değişmediğini dile getiren Cohen, yaptırımların devamı için Türkiye'yi de kapsayan yabancı bankalar, iş çevreleri ve hükümetlerdeki mevkidaşlarıyla yaptığı temasları hatırlattı. Cohen, "Bu çabalar kapsamında son 6 haftayı aşan sürede İngiltere, Almanya, İtalya, Avusturya, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne şu mesajı götürmek için seyahat ettim; İran iş yapmak için uygun değil. Tüm bu temaslarda, İran'ın her nerede olursa olsun yaptırımlarımızı atlatma çabalarına karşılık vermeyi sürdüreceğimizi net şekilde ortaya koyduk. İran'ın nükleer ve füze programlarına yardım edenleri tespit etmeye, engellemeye ve etkisiz hale getirmeye devam edeceğiz. İran'ın terörizmi desteğine ve insan hakları ihlallerini hedef almayı sürdüreceğiz" diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Wendy Sherman da İran'la varılan anlaşmanın "mükemmel olmadığını" ancak kapsamlı bir anlaşmaya ulaşma çabasında zaman kazandırdığını dile getirdi.