BIST 10.158
DOLAR 32,29
EURO 35,00
ALTIN 2.452,84
HABER /  GÜNCEL

ABDden sınır ötesi cevabı

ABD Dışişleri sözcüsü K. Irak'ta güvenliğin peşmergelere bırakılması hakkında bilgi verirken sınır ötesi için şunları söyledi

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Tom Casey, ''Bu yeni bir şey değil. Irak güvenlik güçlerinin en azından belli bölgelerde güvenliği tesis etme kapasitesini gösterdiği için cesaret verici'' dedi.

BİRLİKTE ÇALIŞALIM

Sözcü, ''Türk hükümetinin kuzey Irak'a askeri müdahalesi yönündeki varsayıma dayalı soruya gelince, bu konuda çeşitli vesilelerle konuştuk ve tutumumuz aynen sürüyor. Türkiye ve Irak hükümetleriyle beraber çalışarak PKK'nın oluşturduğu tehditle başa çıkmayı istiyoruz. Bunu yapmanın en iyi yolu, diplomatik olarak beraber çalışmak ve bu sorunlarla birlikte başa çıkmaktır'' diye konuştu. 

ABD NEDEN ACELE EDİYOR?

Türkiye'de seçimlere kısa bir süre varken ve PKK ile ilgili kaygılar söz konusuyken, kuzey Irak'ta güvenliğin peşmergeye devredilmesinde neden acele edildiği yönündeki soruya karşılık Casey şunları söyledi:

''Bu mesele üzerinde dört yıldır çalışılıyor. Bu meselenin zamanlamasının Türkiye'deki ya da bir başka ülkedeki olaylarla hiçbir bağlantısı yoktur. Bunun sadece koalisyon güçleri ve Irak hükümetinin uzun zamandır var olan mevcut planlarıyla bağlantısı vardır''

''Bazı gerçekleri ortaya koyalım. İlk önce, bizim her gün birlikte çalıştığımız Irak hükümeti, ordusu ve güvenlik güçleri var. Biz onların liderliği ele alıp sonunda bütün Irak'ın güvenliğinden sorumlu olacakları bir noktaya gelmelerine çalışıyoruz.