BIST 10.644
DOLAR 32,24
EURO 34,99
ALTIN 2.429,38
HABER /  DÜNYA

ABDden İrana uyarı

Beyaz Saray, donanmaların karşılaşmaması için Tahran'ı uyardı

Abone ol

Beyaz Saray, Tahran yönetiminin İran teknelerinin Hürmüz boğazında Amerikan donanmasına ait gemilerle karşı karşıya gelmesini "normal", sıradan bir olay olarak nitelendirmesinin ardından İran'ı "yeniden başlamaması" konusunda uyardı.

Beyaz Saray sözcüsü Dana Perino, "Bu sıradan değil, tehlikeli. Ne düşündüklerini, ne istediklerini, gelecekte neyi planladıklarını ya da neyi yeniden başlatmak istediklerini söylemek bizim için zor. Tavrımızla ilgili olarak söyleyebileceğim şey ise yeniden başlamamaları gerektiğidir" ifadesini kullandı.

Sözcü, İran yönetiminin şeffaf olmadığını ve neyin peşinde olduklarını anlamanın zor olduğunu da kaydetti.

Amerikalı yetkililer, pazar günü Devrim Muhafızlarına ait 5 teknenin boğazda 3 Amerikan gemisini taciz ettiğini bildirmişlerdi.

Pentagon sözcüsü Bryan Whitman, İran'ın hareketlerinin "ölçüsüz, pervasız, potansiyel olarak düşmanca" olduğunu belirtmiş, Beyaz Saray Sözcüsü Gordon Johnroe olayı "provokasyon" olarak nitelendirmiş ve İran'ı gelecekte benzeri eylemlerden kaçınması konusunda uyarmıştı.

İran Dışişleri Bakanlığı ise yayınladığı açıklamada, olayı "normal" olarak nitelendirmiş ve sorunun çözüldüğünü bildirmişti.