BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.422,62
HABER /  DÜNYA

ABD’den El Şebab’a operasyon

Amerikan özel kuvvetleri, sabaha karşı Libya ve Somali’de El Kaide bağlantılı militanlara karşı operasyon düzenledi.<br/> ABD donanmasına ba...

Abone ol

Amerikan özel kuvvetleri, sabaha karşı Libya ve Somali’de El Kaide bağlantılı militanlara karşı operasyon düzenledi.
ABD donanmasına bağlı SEAL komandolarının Somali’nin güneyinde Barawe şehrinde yaptığı operasyonun hedefinde, El Şebab örgütünün liderlerinden biri vardı. İsmi açıklanmayan örgüt yöneticisi, villasına yapılan saldırıdan kurtulmayı başardı. El Şebab yöneticisinin, geçen ay Kenya’daki Westgate alışveriş merkezine düzenlenen ve 67 kişinin ölümüne neden olan saldırının planlayıcıları arasında yer aldığı belirtiliyor.Pentagon sözcüsü George Little, Somali’nin sahil kenti Barawe’de gerçekleştirilen operasyonu doğruladı.ABD’li kaynaklar, El Şebab’a yönelik operasyonun, El Kaide lideri Üsame Bin Ladin’i ele geçiren ekip tarafından yapıldığını bildiriyor. İsminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, komandoların, El Şebab militanlarının yoğun direnişiyle karşılaştığı ve operasyonu iptal ettiğini ifade etti.El Şebab örgütünden yapılan açıklamada, Barawe’ye botlarla gelen “Batılı” askerlerin, örgüt üyelerince püskürtüldüğü ve çatışmada bir örgüt üyesinin hayatını kaybettiği belirtildi. El Şebab, operasyona İngiliz ve Türk askerlerinin de katıldığını iddia etti. İngiltere ve Dışişleri Bakanlığı iddiayı yalanladı.Libya’nın başkenti Trablus’ta gerçekleştirilen operasyonda ise, 1998 yılında Kenya ve Tanzanya’daki ABD büyükelçiliklerinin bombalanması eylemlerine karışan El Kaide liderlerinden Enes El-Libi yakalandı. Asıl adı Nezih Abdülhamit El Rukay olan 49 yaşında El-Libi, 220’den fazla insanın hayatının kaybettiği eylemlerin planlayıcılarından biri olmakla suçlanıyor. Kardeşi Nebih, ağabeyinin evinin önüne otomobilini parkettiği sırada, üç aracın etrafını çevirdiğini, araçlardan inenlerin otomobilin camlarını parçalayıp, El-Libi’yi kaçırdığını belirtti. Nebih, operasyonun “yabancı komandolar” tarafından gerçekleştirildiğini iddia etti. CNN’e konuşan ABD’li bir yetkili, operasyonun Libya hükümetinin bilgisi dahilinde gerçekleştirildiğini söyledi.
Pentagon sözcüsü George Little, El-Libi’nin, ABD askerleri tarafından gözaltına alınıp, Libya dışında güvenli bir yere götürüldüğünü açıkladı.
Elçilik saldırılarıyla ilgili hakkında ABD’de dava açılan El-Libi, Amerikan Federal Soruşturma Bürosu FBI’ın en çok arananlar listesindeydi ve başına 5 milyon dolar ödül konmuştu.
(İHA)