BIST 10.046
DOLAR 32,42
EURO 34,68
ALTIN 2.392,82
HABER /  GÜNCEL

ABD'de İran tartışması: 'Obama, İsraillileri fırına götürüyor'

Demokrat Parti, İran'la nükleer anlaşma için Nazilerin ölüm kamplarına gönderme yaparak 'Obama İsraillileri fırının ağzına götürüyor" diyen Cumhuriyetçi Parti'nin başkan aday adaylarından Mike Huckabee'nin özür dilemesini istedi.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri'nde, Demokrat Parti, İran'la varılan nükleer anlaşma için 'Obama İsraillileri fırının ağzına götürüyor" diyen Cumhuriyetçi Parti'nin başkan aday adaylarından Mike Huckabee'nin özür dilemesini istedi.

Demokrat Parti Ulusal Komisyonu'nun Başkanı Deborah Wasserman-Schultz, Huckabee'nin Nazi ölüm kamplarına gönderme yapan açıklamasının Amerikan siyasetinde yeri olmadığını söyledi.

Wasserman-Schultz, Huckabee'nin Yahudi toplumundan özür dilemesini istedi.

Birçok Cumhuriyetçi Partili siyasetçi, '5+1' ülkeleri (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Konsey üyesi olmayan Almanya) ve İran arasında 14 Temmuz'da varılan anlaşmaya tepki göstermişti.

Anlaşma nükleer faaliyetlerini sınırlaması karşılığında İran'a uygulanan yaptırımların hafifletilmesini öngörüyor.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu "Tarihi bir hata" olarak nitelediği anlaşmanın İsrail'in varlığına tehdit oluşturduğunu öne sürmüştü.

Cumhuriyetçilerin hakimiyetindeki Kongre'nin 17 Eylül'e kadar anlaşmayı oylaması gerekiyor.

Eski Arkansas Valisi Huckabee, Cumhuriyetçilere yakın bir internet sitesine açıklamasında, Obama'nın ABD tarihinin en beceriksiz dış politikasını yürüttüğünü öne sürmüş ve "Obama'nın İranlılara güvenmesi çok safça bir şey. Obama böyle yaparak İsraillileri alıp fırının kapısına getirecek. Anlaşma çok aptalca bir şey. Kongre'deki hem Cumhuriyetçiler hem Demokratlar ve Amerikan halkı bunu reddetmeli. Her şeyi verdik" dedi.