BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,94
ALTIN 2.443,52
HABER /  DÜNYA

ABD yönetiminden Saddam'ın kimyasal katliamına destek!

Suriye'de kimyasal katliamlara sembolik tepkiler veren ABD yönetiminin, 30 yıl önce de Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in kimyasal saldırılarına sessiz kaldığı ortaya çıktı.

Abone ol

Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı'nın (CIA) erişime açtığı 13 milyon belge arasında Saddam Hüseyin'in kimyasal katliamını Amerikalı yetkililerin bildiği ve ifşa etmediği ortaya çıktı.

Irak'ın kimyasal silahlarını uzun bir dönem inkar eden ABD yönetimi, 1988 yılında savaşın İran lehine değişmesi üzerine, Saddam'ın ordusuna çok kritik koordinatlar verdiği belgelerde ortaya çıktı. Irak ordusuna verilen askeri istihbaratta, İran'ın hava savunması, lojistik tesisleri ve askeri hareketlilik hakkında çok kritik uydu görüntüleri içeriyor.

ABD'Lİ YETKİLİLERDEN İTİRAF

Foreign Policy'nin kimyasal saldırıların yapıldığı dönemde görev yapan Hava Kuvvetleri Albayı Rick Francona ile yaptığı görüşmelere göre, Amerikalı yetkililer kimyasal saldırılara ilişkin kesin bilgilere sahipti.

CIA-RDP85M00363R000400690038-6 koduyla çok gizli olarak yayınlanan belgede CIA'in, yüz binlerce kişinin öldüğü kimyasal saldırının ardından İran'ın ikna edici kanıtlar bulamayacağı da belirtiliyor. Düzenli olarak saldırıyı takip eden CIA, Irak ordusunun kimyasal saldırılarını gizlemeye çalıştığı belgelerde yer alıyor.

Belgelerde, üst düzey Amerikalı yetkililerin, saldırıyla ilgili olarak düzenli bir şekilde bilgilendirdiğine dair önemli bilgiler yer alıyor. Söz konusu bilgilendirmeler, Amerikalıların suç ortaklığını da ortaya koyuyor.

SAVAŞIN SEYRİNİ DEĞİŞTİRMİŞTİ

Kimyasal saldırılar, savaşın Irak lehine kaymasına sebep olmuştu. Bu saldırıların askeri sonuçlarının yanı sıra, siyasi olarak İran'ı masaya oturtulmasını sağlamıştı. Reagan yönetimi, İran-Irak savaşı boyunca, Irak'ın zafer sağlaması için mücadele etmişti.

ÖRGÜT 2003'TE YALAN RAPOR YAYINLAMIŞTI

ABD, 2003 yılında kitle imha silahları olduğu gerekçesiyle Irak'ı işgal etmiş ancak söz konusu silahlar bulunamamıştı. İşgal öncesi ABD Merkez İstihbarat Teşkilatı (CIA), "Irak'ta kimyasal silah üretiliyor" yönünde bir rapor hazırlayarak, işgali meşru hale getirmeye çalışmıştı.

Vice News'ün bilgi edinme yasası aracılığıyla CIA'den edindiği raporda yer alan istihbarat birimlerinin değerlendirmesinde, Irak'ta Saddam Hüseyin yönetiminin kitle imha silahı üretme programı yürüttüğü iddialarına ilişkin kilit konularda bilgi eksikliği olduğu vurgulanmıştı.

Raporda Irak'ın kitle imha silahı üretim programına devam ettiği ancak bu silahlara ilişkin anahtar konumdaki birçok önemli bilginin eksik olduğu kaydedilmişti.