BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,86
ALTIN 2.440,19
HABER /  DÜNYA

ABD yine yaptı yapacağını

İsrail'in Gazze'ye yönelik kara harekatına ABD yönetiminin tepkisi kısıtlı oldu. ABD bununla da yetinmedi ve BM'yi engelledi.

Abone ol ABD Dışişleri Bakanlığı, sivillerin can kaybı konusunda endişe taşıdığını İsrail'e iletirken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin olağanüstü toplantısından çıkarılmaya çalışılan 'ateşkes çağrısı'na engel oldu.

İsrail'in Gazze'ye başlattığı kara operasyonuna ABD yönetimi adına ilk tepki Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack'ten geldi.

McCormack yaptığı yazılı açıklamada, "Statuko öncesine dönecek bir ateşkesten çok, hemen devreye girebilmesinin yanında uzun vadeli ve kalıcı bir çözümü de içerecek bir ateşkes planı üzerinde çalışıyoruz" dedi.

McCormack, Filistin halkının yasal temsilcisi olarak Mahmut Abbas'ı tanıdıklarına vurgu yaparken, Gazze'de yaşanan sivil can kaybı konusunda da İsrail yönetimini uyardıklarını belirtti.

Libya'nın çağrısı ile gece geç saatlerde olağanüstü toplantıya giren Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden bir karar zaten beklenmiyordu.

Ancak Konseyin "tarafları ateşkese çağıran" açıklaması da ABD tarafından engellendi.

Dört saatlik toplantıda pek çok konuda fikir birliği oluşurken ABD, "Hamas'un uymayacağı bir ateşkes için çağrı yapmanın anlamı yok" diyerek Konsey açıklamasını engelledi.

ABD çok daha yumuşatılmış bir metne verdiği desteği de çekti.

İngiltere gelişmeye "büyük hayalkırıklığı" tepkisi verirken, Genel Sekreter Ban-Ki Moon da Ehud Olmert'i arayıp "ateşkes çağrısı yaptı.

Diplomatik çabaların önümüzdeki hafta hızlanması bekleniyor. Filistin Yönetimi Lideri Mahmut Abbas, pazartesi gecesi New York'a gelerek Birleşmiş Milletler'e bilgi verecek.

Şimdi herkes Washington'a gelecek olan seçilmiş Başkan Barack Obama'nın sessizliğini ne zaman bozacağını merakla bekliyor.