BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

ABD Yemen elçiliğini kapatıyor

Yetkililer, Yemen'deki son olaylar ve güvenlik sıkıntıları nedeniyle ülkedeki büyükelçiliğin kapatılacağını duyurdu. ABD'nin Yemen'de Türkiye veya Cezayir'in kendisini temsil etmesini istediği öğrenildi.

Abone ol

ABD'li yetkililer, Yemen'deki son olaylar ve güvenlik sıkıntıları nedeniyle ülkedeki büyükelçiliklerini kapatacaklarını duyurdu.

ABD'nin Türkiye veya Cezayir'in ülkede kendisini temsil etmesini istediği öğrenildi.

Reuters haber ajansına konuşan ve ismini vermek istemeyen bir yetkili, diplomatların ülkeden çıkarıldığını, kalan çalışanlar ile büyükelçinin ise Çarşamba sabahı ülkeyi terk edeceğini söyledi.

Yemen'de geçen ay başkent Sanaa'da İran bağlantılı Şii Husi militanları kontrolü ele geçirmişti. Bu durumu protesto eden Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ve Halid Mahfuz Bahhah başkanlığındaki hükümet istifa etmişti.

Ülkede kısa bir süre siyasal boşluk yaşanmış, ardından Husiler iktidarı ele geçirerek, parlamentoyu feshettiklerini ve yeni bir hükümet kuracaklarını

Kapatılan üçüncü konsolosluk

Arap ayaklanmalarının başladığı 2010 yılından bu yana Amerika, üçüncü defa bir arap ülkesindeki temsilciliğini kapatıyor.

ABD, daha önce de Suriye'nin başkenti Şam ve Libya'nın başkentş Tripoli'deki büyükelçiliklerini kapatmak durumunda kalmıştı.

Yetkililer, büyükelçiliği koruyan donanma kuvvetlerinin de ülkeyi terk edeceğini, ancak ülkenin diğer yerlerinde terörle mücadele eden Amerikan kuvvetlerinin bu karardan etkilenmeyeceğini söyledi.

Pentagon sözcüsü Brad Avots, sahadaki güvenlik koşullarının Savunma Bakanlığı'nın denetiminde olduğunu ve gerekli görüldüğü halde askeri birliklerin ülkeden çıkarılması için plan ve araçların hazır olduğunu belirtti.

Eylül 2014'ten beri eleman sayısı azaltılan Yemen başkonsolosluğu, geçen ayki çatışmaların ardından kamuya kapatılmıştı ve yalnızca acil durumlarda hizmet veriyordu.