BIST 8.974
DOLAR 32,33
EURO 35,03
ALTIN 2.282,09
HABER /  DÜNYA

ABD ve Rusya savaşında son dakika gelişmeler! Neler oluyor?

ABD ve Rusya savaşında son dakika gelişmeler yaşanıyor. Trump Macron ve May'le görüştü. ABD savaş gemileri Akdeniz'de yerini alırken Kıbrıs'ta ve Suriye'de büyük bir hareketlilik yaşanıyor. Suriye ordusu ise olası bir saldırıya karşı hazırlık yapıyor. Macron son dakikada, Putin'le görüşüp uyardı.

Abone ol

Dünyanın gözü Suriye'de ABD ve Rusya savaşı her an başlayabilir. ABD, İngiltere ve Fransa olası bir operasyonda  birlikte hareket etme kararı aldı. Diğer cephede ise Rusya İran ve Çin var. İki ülke arasında karşılıklı tehdit ve restleşmeler sürerken Beşar Esad da boş durmuyor.

ABD ve İngiliz medyası Suriye ordusunun Rus askeri üssüne taşındığını yazdı. Suriye savaş uçakları yeniden konuşlandırıldı. İngiliz Guardian ve Financial Times (FT) gazeteleri Suriye ordusunun Doğu Guta'daki kimyasal saldırılarının ardından Batı'dan gelecek olası bir saldırıya karşı hazırlık yaptığını yazdı. Suriye ordusu alarmda.

İşte dakika dakika Suriye'de yaşanan gelişmeler...

23:00ABD: KANITLARA ULAŞTIK

Suriye'deki kimyasal saldırıyla ilgili "Kimin yaptığı konusunda kesin delil yok" açıklaması yapan ABD Dışişleri'nden bu defa "Kanıtlara sahibiz, saldırıyı Esad rejimi yaptı" açıklaması geldi.

20:50YUNANİSTAN KARARINI AÇIKLADI

Yunan Haber Ajansı ANA-MPA, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yaptığı telefon görüşmesinde, Atina hükümetinin, Suriye’ye düzenlenecek muhtemel bir saldırıda Yunan silahlı kuvvetlerinin yer almayacağına dair tezini bildirdiğini duyurdu.

17:50BM'DEN KRİTİK SURİYE AÇIKLAMASI

BM Genel Sekreteri Gutterres, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısında bir konuşma yaptı. Guterres, Suriye'de yaşanan gerilimle ilgili, "Tüm ülkeleri sorunmlu hareket etmeye çağırıyorum" ifadelerini kullandı. Yükselen tansiyonla ilgili uyarılarda bulunan BM Genel Sekreteri, "Birleşmiş Milletler'de tıkanan süreç, büyük çaplı bir çatışmaya neden olabilir" şeklinde konuştu.

17:31RUSYA, ÜLKE İSMİ VEREREK SUÇLADI

Rusya Savunma Bakanlığı, Doğu Guta'daki saldırının İngiltere'nin de arkasında olduğu bir provokasyon olduğunu iddia etti. BM'deki oturuma katılan Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya ise Fransa, İngiltere ve ABD'nin tek istediğinin Suriye'deki Esad rejimini devirmek ve Rusya'yı izole etmek olduğunu söyledi. 

15:21MACRON'DAN PUTİN'E TELEFON

Sabah ABD Başkanı Putin ve İngiltere Başbakanı May ile görüşen Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron, son dakika bilgisine göre Rusya Devlet Başkanı Putin'le bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Macron, "Suriye'de sahadaki durumun kötüye gitmesinden endişeliyiz. Suriye'ye barış gelmesi için Rusya ile diyaloğu yoğunlaştırmak istiyoruz" dedi.

13: 20RUSYA'DAN ABD'YE UYARI

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Suriye'de Libya tarzı bir maceraya girilmemeli, en ufak bir yanlış yeni göç dalgalarına sebep olabilir. Ültimatom ve tehditler diyaloğa yardımcı olmuyor." dedi.

12:14ABD KANALI: 8 HEDEF VURULACAK

 ABD Başkanı Donald Trump’ın dün Ulusal Güvenlik Konseyi’ni toplamasının ardından CNBC kanalına isim vermeden konuşan bir kaynak, “Nihai bir karar alınmadığını, fakat ABD’nin Suriye’de sekiz muhtemel hedefe saldırı gerçekleştirmeyi değerlendirdiğini” söyledi.
CNBC’deki habere göre adının verilmemesi koşuluyla konuşan kaynak bu hedeflerin arasında iki Suriye hava üssü, bir araştırma merkezi olduğunu ileri sürdü.

CİDDİ ANLAMDA MÜHİMMAT VE SİLAH

Habere göre kaynak aynı zamanda Suriye ordusunun Rusya’nın kontrolündeki hava sahasına, ABD’nin bu noktalara saldırı yapmayacağı umuduyla ciddi anlamda mühimmat ve silah konumlandırdığını söyledi.

07:45SAVAŞ UÇAKLARI YENİDEN KONUŞLANDI

 FT'nin Rebecca Collard ve Asser Khattab imzalı haberinde, Suriyeli askerlerin alarmda olduğu ve savaş uçaklarının yeniden konuşlandırıldıkları bildirildi.

HAVAALANLARI VE ASKERİ ÜSLERİ BOŞALTTI

Londra merkezli, Suriyeli muhaliflere yakın Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye ordusunun kontrol ettiği alanlarda havaalanları ve askeri üsleri boşalttığını duyurmuştu. Suriye hükümeti yanlısı yayın kuruluşu El Masdar da, ordunun jetleri ve helikopterleri Rusya'nın Tarsus'taki deniz üssüne ve Lazkiye'deki hava üssüne taşıdığını bildirdi. El Masdar Perşembe sabahı, Suriye ve Rusya'ya ait hava araçlarının Akdeniz sınırındaki kıyı eyaletleri üzerinde uçmaya devam ettiğini ve İdlib ve Hama eyaletlerinden havalandıklarını yazdı.

07:35GUARDIAN: LÜBNAN SINIRINA DOĞRU...

İngiliz The Guardian gazetesi de, Başkent Şam sakinlerinin sözlerini haberleştirdi. Gazeteye konuşan Şamlılar, başkentte ordunun muhtemel bir saldırıya karşı hazırlık yaptığını söylüyor. Muhabir Martin Chulov'un ulaştığı iki kent sakini, askeri konvoyların Perşembe sabahı Şam'ın batısındaki Lübnan sınırına doğru ilerlediklerini aktardı.

07:20İNGİLTERE HAREKETE GEÇİYOR

İngiltere Başbakanı Theresa May, merakla beklenen kabine toplantısından istediğini aldı. Toplantıdan Suriye konusunda harekete geçmenin gerekli olduğu kararı çıktı. Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamaya göre, Suriye'de daha fazla kimyasal silahın kullanılmasını önlemek için adım atmanın gerekli olduğuna dair verilen karar oy birliğiyle alındı. Açıklamada, İngiltere'nin bir askeri müdahalede yer alıp almayacağı konusunda ise bir bildirimde bulunulmadı.

Suriye'den flaş açıklama: 'Batı'yı sorumlu tutarız'             

ABD uçak gemisine bakın! Amerika Suriye savaşı için bunu yolladı