BIST 10.083
DOLAR 32,50
EURO 34,82
ALTIN 2.441,83
HABER /  EKONOMİ

ABD ve AB o anlaşması imzalarsa...

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, ABD ve AB arasında imzalanacak olan Serbest Ticaret Anlaşması'yla ilgili açıklamalarda bulundu

Abone ol

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, ABD ve AB arasında imzalanacak olan Serbest Ticaret Anlaşması'nın Türkiye'ye 5 ila 10 milyar dolar kayıp yaratabileceği uyarısında bulundu. 

Türkiye'nin mutlaka bu anlaşmanın tarafı olması gerektiğini söyleyen Zeybekçi, aksi halde AB ile Türkiye arasındaki Gümrük Birliği anlaşmasının atıl durumda kalabileceği uyarısında bulundu. 

Wall Street Journal Türkiye'ye konuşan Zeybekçi'nin açıklamalarının satırbaşları şöyle:

AYNI ANDA İMZALAMAZSAK...

AB ile ABD arasında imzalanacak olan TTIP yürürlüğe girdiğinde, ki beklenti 2017'de yürürlüğe girmesi, bizim de aynı yapının içinde olmamamız durumunda, eş zamanlı olarak ABD ile bu anlaşmayı imzalamamamız durumunda bizim için Gümrük Birliği'ni sürdürmek imkansız hale gelebilir.

KAYIP 10 MİLYAR DOLAR OLUR

Zeybekçi, Türkiye bu anlaşma dışında kalması durumunda Bu durumda bizim Gümrük Birliği'nden çıkma ihtimalimiz olabilir mi?

Yok çıkarız demiyoruz. Öyle bir ihtimali asla gündeme getirmiyoruz. Ne yapıp ne edip bu anlaşma içinde olmak zorundayız. Yaptığımız ilk çalışmaya göre biz anlaşmanın içinde olmazsak yıllık 5-10 milyar dolar dış ticaret kaybımız olur. Ama o gün yaşanmaya başlandığında kelimeleri doğru seçmek gerekirse bazı alanlarda bir istila haline dönüşebileceğinden endişe ediyoruz. Onun için zaten sürdürülmesi imkansız hale gelebilir diyoruz. Ama bunu AB ile yaptığımız görüşmelerde kayda geçirdik. AB de bizim elimizde olan bu Gümrük Birliği anlaşmasıyla ilgili upgrade edilmesi ve bunun tekrar düzenlenmesi, Türkiye'nin karar mekanizmalarında yer alması, ve Türkiye'nin AB ile 3'üncü ülkelerle imzalamış olduğu serbest ticaret anlaşmalarına otomatik olarak dahil olması gibi çözümler önerdik.

ABD tarafıyla da yaptığımız görüşmelerde ABD'nin "Türkiye'nin durumunu anlıyoruz ama keşke AB ile aynı sepette gelseydi, bizim için hiçbir problem yoktu" tavı var. Ama AB ile aynı sepette gelemediğiniz için aynı şekilde görüşmelere devam edemiyoruz. Paralel bir serbest ticaret anlaşması görüşmesi konusunda biz bastıyoruz. Orada en son geldiğimiz nokta da şu: Docking dedikleri, yani rıhtımlama, ileride sürece dahil olma.. Bununla ilgili Türkiye, Meksika, İsviçre gibi 3-4 ülkenin böyle bir sürece dahil olması üzerinde konuşuyoruz. Burada Türkiye'nin olmazsa olmazı dünyada oluşan ekonomi haritalarının içinde olmak. Türkiye olarak biz bu yeni dönemde bu haritaların içinde olmalıyız. Dışında olmayı asla kabul edemeyiz. Bunu ABD'ye de AB'ye de söylüyoruz.