BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

ABD: Uzlaşma sürecine bağlıyız

Taliban'ın ABD'yle görüşmeleri askıya aldığını duyurmasına karşın, Beyaz Saray Afganistan'daki uzlaşma sürecine bağlılıklarının sürdüğünü duyurdu.

Abone ol

ABD, Taliban'ın görüşmeleri askıya aldığını duyurmasına karşın, Afganistan'daki uzlaşma sürecine bağlı olduğunu duyurdu.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, "Afganistan'daki savaş, siyasi bir çözüm olmadan sona ermeyecek" dedi.

Taliban liderleri yayımladıkları açıklamada irtibat bürosunu "Amerikalıların muğlâk, sağlam olmayan ve dengesiz" yaklaşımları nedeniyle askıya aldıklarını belirtmişti.

Carney ise, Taliban'ın bu suçlamalarını reddetti.

Bu arada, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, bir Amerikan askerinin 9'u çocuk 16 sivili öldürmesi olayının ardından, NATO öncülüğündeki güçlerin, köylerden ve kırsal alanlardan çekilmesini istedi.

Kabil hükümetinin katılımı

Karzai, Amerikan Savunma Bakanı Leon Panetta'ya, Afgan ordusunun 2013 yılından itibaren ülke güvenliğinde öncülüğü eline alabileceğini de söyledi.

Taliban'ın açıklamasında ayrıntı verilmedi, ancak grubun ABD'nin Kabil hükümetinin de görüşmelere katılma şartını kabul edilemez gördüğü belirtiliyor.

BBC'nin Kabil'deki muhabiri Quentin Sommerville, Guantanamo'daki cezaevinde tutulan beş Taliban savaşçısı ile Taliban'ın elindeki bir Amerikan askerinin takas edilmesinin birkaç hafta içinde gerçekleşeceği konusunda şimdiye kadar bir beklenti olduğunu söyledi.

Muhabirimiz, Katar'daki büronun askıya alınması kararının Taliban'la barış müzakereleri konusunda atılan adımlara büyük bir darbe olduğunu söylüyor.