BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

'ABD Tikrit'te hava operasyonlarına hazırlanıyor'

ABD'li yetkililer, Washington'un Irak'ta IŞİD'e karşı devam eden Tikrit harekatına önümüzdeki günlerle hava operasyonuyla destek vermeyi düşündüğünü söyledi. Beyaz Saray Tikrit operasyonunda İran'ın aktif rol oynamasını eleştiriyordu.

Abone ol

ABD'nin Tikrit'e hava operasyonu düzenlemeyi düşündüğü belirtiliyor.

ABD'li yetkililer, Tikrit'i IŞİD'den geri almak için operasyona başlayan Irak ordusu ve Şii milisleri hava operasyonuyla destekleyebileceklerini açıkladılar.

AFP haber ajansına konuşan bir yetkili, Tikrit yakınlarına hava operasyonlarının "üst düzeyde konuşulduğunu" ve bundan günler ya da haftalar sonra yapılabileceğini söyledi.

İsmini vermek istemeyen yetkili, böyle bir hamlenin diplomatik ve askeri boyutlarının da görüşüldüğünü belirtti.

Dün yapılan açıklamada ABD'nin operasyona hava keşfi desteği verdiği ifade edilmiş, böylece operasyona Amerika'nın dahiliyeti olduğu resmi kaynaklarca ilk defa teyit edilmişti.

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon, örgütün mevzilerini birkaç aydır bombalıyordu.

Ancak İran'ın önemli rol oynadığı Tikrit'e yönelik büyük harekata katılmamıştı.

ABD-İran işbirliği iddiaları

Bağdad'daki üst düzey askeri bir yetkili, koalisyonun 21 Mart'tan bu yana Tikrit için istihbarat uçuşu yaptığını söylemişti.

Washington'daki yetkililer ise Irak güçlerine "gökyüzünde bir göz sağladıklarını" ifade ederek, keşif uçuşlarını teyit etmişti.

ABD Devlet Başkanı Obama ve yönetimi, operasyonda İran ile doğrudan işbirliği yaptıkları iddialarını reddediyor.

Ancak keşif uçuşları ve Tikrit'e hava operasyonu, Washington'ın Tahran'la işbirliğine doğru bir adım olarak değerlendiriliyor.

TIKLAYIN - Irak'ın geleceğinde dönüm noktası: Tikrit savaşı

Şii milislerin desteklediği Irak güçleri, 2 Mart'ta Tikrit'i geri almak için harekata başlamış ve kentin büyük kısmını ele geçirerek, merkezi kuşatmıştı.

Ancak merkezde sıkıştırılan IŞİD militanlarının kentin sokaklarına ve binalarına yerleştirilen bombalar, harekatınyavaşlamasına yol açtı.

Irak İçişleri Bakanı geçen hafta kentin altyapısını korumak ve kayıpları önlemek amacıyla operasyonun askıya alındığını duyurmuştu.