BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

ABD Suriye muhalefetine desteği artırıyor

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Roma'daki toplantıda Suriye muhalefetine mali desteği iki katına çıkarma sözü verdi. Ancak muhaliflerin silah talebine rağmen, yardımın tıbbi malzeme ve gıdayla sınırlı olacağı belirtiliyor.

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı devirme için iki yıldır silahlı mücadele yürüten muhaliflere desteği artırma sözü verdi.

Bu desteğin tıbbi malzeme ve gıda yardımı şeklinde olacağını belirten Kerry, isyancıların kontrol ettiği bölgelerde yönetimin sağlanması için 60 milyon dolar ek yardım aktarılacağını dile getirdi.

Roma'da yapılan 'Suriye'nin Dostları' toplantısında konuşan ABD'li bakan, Suriye'de Esad iktidarının devrilerek "demokratik geçişin" sağlanmasında kararlı olduklarını tekrarladı: "ABD'nin ileri adımlar atma kararı, İran ve Hizbullah'ın yabancı savaşçılarının desteklediği hakim silahlı gücün gaddarlığının sonucudur. Başkan Esad'ın vadesi dolmuştur ve iktidardan çekilmelidir."

60 milyon dolarlık yardım, ABD'nin isyancılara desteğini iki katına çıkarması anlamına geliyor.

Ancak gözlemciler, muhalif militanların talep ettikleri silah ve mühimmat yardımını alamadıkları için memnuniyetsiz olduğunu belirtiyor.

Silahlı muhalefeletin çatı örgütü Suriye Ulusal Koalisyonu, gerekli desteği göremediğinden yakınarak, Roma'daki toplantıyı boykota yeltenmişti.

Ancak ABD ve İngiltere'nin ısrarı üzerine, Koalisyon Başkanı Muaz el Hatip, toplantıya katılmayı kabul etti.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de, Batı'nın ve Arap ülkelerinin yardımı "artırmasıyla" Suriye'deki krizin yeni bir aşamaya gireceğini söyledi.

Davutoğlu-El Sani-El Hatip toplantısı

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, 'Özgür Suriye Ordusu Genelkurmay Başkanı' sıfatını taşıyan Selim İdris, şu isteklerde bulunmuştu: "güdümlü tanksavar füzesi, uçaksavar, kalaşnikof marka tüfek ve mermisi, RPG tipi roketatar, otomatik silah cephanesi, T62 ve T55 tipi tank mühimmatı ve çok namlulu roketatar."

Roma'daki toplantının sonuç bildirisinde, Suriyeli muhaliflere desteğin artarak süreceğinin altı çizilerek, koalisyonun etnik köken, cinsiyet, din ve siyasi görüş ayrımı gözetmeksizin tüm Suriyelilere ulaşması istendi.

Muhaliflerin lideri El Hatip ise, Esad karşıtları içinde radikal İslamcı militanların baskın olduğu yönündeki eleştirilere gönderme yaparak, "Savaşçıların sakallarından önce çocuklarımızın akan kanına bakın'' diye konuştu.

İtalya Dışişleri Bakanlığı konutu Villa Madama'daki toplantıya ABD, İngiltere, Türkiye, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Ürdün, Suudi Arabistan, Fransa ve Almanya hükümetleri katıldı.

Toplantının öncesinde, Suriyeli muhaliflere en çok destek veren ülkelerden Katar'ın Başbakanı Şeyh Hamad bin Casim bin Cabir el-Sani, Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Muaz el Hatib, üçlü toplantıda bir araya geldi.