BIST 10.723
DOLAR 32,18
EURO 34,96
ALTIN 2.426,02
HABER /  GÜNCEL

ABD PKK'yı merkezine aldı

ABD'deki düşünce kuruluşları tarafından Washington'da bir toplantı düzenlendi. Toplantıda ABD'nin PKK'ya karşı askeri operasyon yapması gerektiği vurgulandı.

Abone ol

Katılımcılar, PKK'lı teröristleri yakalamak için, Yemen'deki El Kaide operasyonlarında görev alan özel timlerin kullanılmasını önerdi.

Amerika Birleşik Devletleri yönetimi ise PKK'ya karşı operasyon düzenlemeyeceğini açıklamıştı.

Ulusal Güvenlik İlişkileri Musevi Enstitüsü'nün düzenlediği, 'Yenilenen PKK tehdidi: Türkiye, Irak ve ABD'ye etkisi' adlı toplantısında ortak görüş, ABD'nin artık PKK'ya karşı harekete geçmesi gerektiği yönündeydi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın Irak üzerine planlama ve politikasının eski sorumlusu emekli Amiral John Sigler'in açıklamaları dikkat çekiciydi.

'Türkiye ile işbirliği' önerisi

John Sigler, bu konunun ABD için kritik bir ulusal çıkar meselesi olduğunu belirterek, ''PKK'ya karşı Türkiye ile işbirliği yapalım ve harekete geçelim. ABD, PKK terörüne karşı özel kuvvetler kullanmalı. Yemen'de El Kaide peşindeki özel kuvvetler PKK'nın çaresine bakmaya gönderilmeli" dedi.

Sigler, Türkiye'nin bir NATO müttefiki olduğunu hatırlatarak, PKK'ya karşı harekete geçmenin ABD açısından 'yasal ve ahlaki sorumluluk' olduğunu söyledi.

Operasyonu savunan bir diğer isim de, eski bir ABD savunma Bakanlığı Danışmanı olan ve hala American Enterprise Institute isimli düşünce kuruluşunda görev yapan Michael Rubin'di.

Rubin, "ABD'nin PKK'ya karşı harekete geçmemesi, küresel terörizmle mücadeleye de zarar verebilir. ABD bu konuyu yıllar değil aylar içinde çözmeli. PKK'ya karşı askeri operasyon için en uygun zaman kış mevsimi" diye konuştu.

"PKK bütün Irak için bir problem"

Panele izleyici olarak katılan Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin Washington Temsilcisi Kubad Talabani de söz aldı. ''PKK terörist bir örgüt ve bütün Irak için bir problem'' diyen Talabani, Washington'da Türkiye-Irak ve ABD arasında yapılacak üçlü güvenlik görüşmelerine özerk Kürt bölgesinin temsilcilerinin de katılması gerektiğini savundu.

Kubad Talabani, PKK'nın Türkiye'ye sızmasına karşı önlem olarak ABD'nin, Türkiye sınırında güvenliği artırma yoluna gidebileceği önerisinde bulundu.

Ortak çalışmaya devam kararı

Konuya ilişkin 2 ağustosta bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Tom Casey ise, terör örgütü PKK konusunda Türkiye ve Irak ile görüşmelerin devam ettiğini ve PKK terörünün çaresine bakılıncaya kadar bu ortak çalışmanın süreceğini söylemişti.

Ankara'da 1 ağustosta temaslarda bulunan ABD'nin Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matt Bryza da, PKK terörünü yok etmek için Türkiye ile işbirliği içinde çalışmaya devam edecekleri yönünde mesajlar vermişti.

Türkiye, ABD ve Irak arasındaki işbirliğinin artırılması gerektiğinin altını çizen Bryza, sorunun küçük parçalara bölünerek çözülmesi ve Avrupa'da terör örgütüne finansal destek verenlerin engellenmesi gerektiğine işaret etmişti.

Kaynak: