BIST 9.042
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.300,61
HABER /  EKONOMİ

ABD pazarı TAV'ın iştahını kabarttı

Mastercard ile birlikte İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda lounge hizmeti vermeye başlayan TAV 10 milyar euroluk dünya lounge pazarından pay almak için kolları sıvadı

Abone ol

Dünya Gazetesi'nin haberine göre TAV,dünya Lounge pazarındaki büyüklüğün 10 milyar Euroluk diliminden pay alabilmek için kolları sıvadı.

TAV Havalimanları, işletmesini yapmadığı havalimanlarında lounge hizmeti vermek için kolları sıvadı. Bu ay içinde Almanya’nın Münih, Frankfurt ve Stuttgart havalimanlarında lounge açmaya hazırlanan TAV’ın sonraki adımı ABD’nin başkenti Washington D. C.’deki Dulles Havalimanı olacak. İşletmesini yapmadığı havalimanlarından lounge hizmeti vererek bu pazardan pay almayı hedefl eyen TAV, ABD pazarına girmek için de gün sayıyor. Mastercard işbirliği ile İzmir Adnan Menderes Havalimanı iç hatlarında günde 150’den fazla yolcuya hizmet vermesi planlanan ve mimarisini Bulut Cebeci'nin yaptığı Comfort Lounge’ın lansmanında Mastercard Doğu Avrupa Bölgesi Genel Müdürü Mete Güney ile TAV İşletme Hizmetleri Genel Müdürü Bora İşbulan gazetecilerin sorularını yanıtladı. ABD’nin en büyük havalimanlarından biri olan New York LaGuardia’nın işletme ihalesinde de kısa listeye kalan TAV, iki rakibini de egale ederek ABD pazarına girmek istiyor.

LaGuardia ihalesi 2 ay gecikti

Bu ay sonuçlanması beklenen ihalenin, havalimanı yönetimi değiştiği için iki ay ertelendiğini bildiren TAV İşletme Hizmetleri Genel Müdürü Bora İşbulan, LaGuardia’nın işletmesini almalarının TAV için büyük bir değişim olacağını söyledi. Dünyada lounge pazarı hacminin 10 milyar euro civarında olduğunu kaydeden İşbulan, Avrupa’da yıllık 5 milyonun üzerinde yolcu ağırlayan ancak lounge hizmeti verilmeyen havalimanlarının da peşinde olduklarını bildirdi. İşbulan, 10 milyar euroluk lounge pazarından yüzde 1 pay almanın bile ciddi bir gelir kaynağı olduğunu dile getirdi.

Mastercard’a yüzde 60 indirim

İstanbul’un Avrupa’da Londra ve Paris’ten sonra en sık ziyaret edilen üçüncü destinasyon olduğu bilgisini veren Mastercard Doğu Avrupa Bölgesi Genel Müdürü Mete Güney, “2014 Küresel destinasyon endeksine göre 142 şehir arasında İstanbul, Avrupa’nın üçüncü dünyanın da yedinci en çok ziyaret edilen şehri oldu. 2016’da İstanbul’un Paris’i de geride bırakmasını bekliyoruz” dedi. Hem yerli hem de yabancı sayısındaki artışa dikkat çeken Güney, yolcuların artık havalimanlarında iyi zaman geçirmek istediklerini, bunun için de lounge kullanımının hızla artığını bildirdi. Bu büyümeyi karşılayabilmek için TAV ile iki yıldır sürdürdükleri işbirliklerini genişlettiklerini anlatan Güney, “Mastercard kullanıcıları, İstanbul, Ankara, İzmir ve Bodrum havalimanlarındaki lounge’larda yüzde 60’a varan indirime sahip olacak” dedi. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre tatil için kartla yapılan harcamaların geçen yıla göre yüzde 50 civarında yükseldiğinin altını çizen Mert Güney, “2013’ün Haziran ayında 520 milyon liralık uçak bileti alışverişi yapılırken, bu harcama 2014 haziranında 800 milyon liraya çıkmış” diye konuştu.

Kredi kartı ile bahşiş ödenebilecek

Mastercard Doğu Avrupa Bölgesi Genel Müdürü Mete Güney, nakitsiz toplum için sürekli projeler üzerinde çalıştıklarını, en son cep telefonu uygulaması ‘Bi Taksi’ sayesinde taksilerde kredi kartı uygulamasında başarıyı yakaladıklarını söyledi. Bir sonraki hedefl erinin kredi kartı ile bahşiş vermeye imkan sağlayacak bir sistem olduğunu dile getiren Güney, “Bazen bozuğunuz çıkmaz ya da üzerinizde nakit yoktur, bahşiş vermek sorun olur. Bunu çözmek için kredi kartı ile bahşiş de verilebilecek bir sistemi yakın zamanda kullanıma sunacağız” diye konuştu.

Mastercard, Rus Merkez Bankası ile pazarlıkta

Ukrayna nedeniyle Rusya’ya ABD’nin uyguladığı yaptırımlar dünya piyasaların etkilerken, Mastercard ve Visa gibi uluslararası ödeme sistemlerinin en çok zarar görecek şirketler arasında olduğu öne sürülmüş, Mastercard ise yaptırımlardan zarar görmeyeceklerini belirten yazılı bir açıklama yapmıştı. Rusya kendi ödeme sistemini kuracağını açıklarken, Mastercard Doğu Avrupa Bölgesi Genel Müdürü Mete Güney, Mastercard’ın Rus Merkez Bankası ile görüşme halinde olduğunu, kurulacak yeni ödeme sisteminde ortak çalışılabileceğini söyledi.