BIST 10.279
DOLAR 32,23
EURO 34,77
ALTIN 2.411,85
HABER /  DÜNYA

ABD Mısır'daki kaosun nedenini itiraf etti

Mısır'da yaşananları 'darbe' olarak nitelendirmeyen ABD yönetimi ilk kez bunun nedenini açıkladı: Çıkarlarımıza uygun değil!

Abone ol

Mısır'da darbe olduğu geceden bu yana ABD 'nin tutumu oldukça dikkat çekiciydi. Obama başta olmak üzere hiçbir ABD yetkilisi darbe kelimesini kullanmadı.

ABD Mısır'a 1979 yılından itibaren finansal yardım sağlıyor. Mısır yıllık 1,5 milyar dolar yardım ile ABD 'den en çok maddi destek alan ülkelerden biri. Ülkeye giden yardımların yaklaşık 1,3 Milyar dolarlık kısmı Mısır ordusunun eline geçiyor. Fakat Amerika yasalarına göre darbe ve benzeri olaylar yaşanan ülkelere yardım yapılamıyor. Başta bu argüman olmak üzere pek çok konuyla birlikte ABD-Mısır darbecileri arasında sıkı bağlantılar kuruluyor. Bir çıkar ilişkisi olduğu ifade ediliyor.

"ÇIKARLARIMIZA UYGUN DEĞİL"

Son olarak Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney , ABD’nin Mısır’da ordunun yönetime el koymasını “darbe” olarak nitelendirmemesiyle ilgili konuştu. "Burada çok samimi olmaya çalışıyorum. Bu, karmaşık bir durum ve böyle bir karara varmada gereksiz şekilde çabucak hareket etmek çıkarlarımıza uygun değil. Çünkü, hedefimiz konusunda dikkatli olmaya ihtiyacımız var, bu da (hedefimiz) Mısır halkına demokrasiye geçişlerinde yardım etmek ve ulusal güvenlik çıkarlarımıza bağlılığımızı sürdürmek” dedi.

"MÜSLÜMAN KARDEŞLER'İ KINIYORUZ"

"Mısır ordusunu protestolara yanıt verirken azami itidal göstermeye çağırıyoruz. Protestoculara da barışçıl şekilde gösteri yapma çağrısında bulunuyoruz. Müslüman Kardeşler tarafından yapılan şiddete yönelik açık çağrıları da kınıyoruz."