BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

ABD Libya'ya 2 savaş gemisi yolladı

Libya büyükelçisinin öldürülmesinin ardından ABD, bu ülkeye saldırı füzeleriyle dolu savaş gemilerini ve 50 terör uzmanını yolladı.

Abone ol

İkinci 11 Eylül'ünü yaşayan ABD yönetimi, yeniden silahlarını kuşandı. 2001'de Afganistan'ı işgal eden ABD, şimdi büyükelçisinin öldürülmesi bahanesiyle bu kez Libya'ya karşı harekete geçti. Savaş gemileri, insansız hava araçları ve terör uzmanları Libya'ya gidiyor.

KOMPLO TEORİSİ HAKLI MI ÇIKIYOR?
Komplo teorisyenleri haklı mı çıkıyor? 12 Eylül'ün 11. yıl dönümünde Libya Büyükelçisi Christopher Stevens'ın öldürülmesi beraberinde yeni komplo teorilerini gündeme getirdi. Sosyal medya Libya'nın işgal edileceğine dair yorumlarla dolup taştı.

 Libya konuşuluyor
-ABD,Libyada "yarım kalan devrim"i tamamlamak için bölgedeki askeri gücünü artırma kararı almış.Bir savaş gemisi Libya sahilinde,diğeri yolda

-ABD'ye bak...bir elçi feda edip,yeni bir ülke sahibi olacak şimdi.artık Libya'ya elçi değil,vali ataması yapar.

-Libya'ya özgürlük getirdik, elçimizi niye öldürdüler diyecek kadar saf olmamalılar.. Getirdiğiniz şeriatın kestiği parmak acımaz.

-Libya özgürlesmeye önce ABD li elciyi vurmakla basladi.. Kendi õzgürlestiren aglamaz.

-ABD iki savaç gemisini Libya'ya gönderdiğine göre petrol paylaşımındaki payında mutlu değil. Fransızlar avantajda.:)

PENTAGON AÇIKLADI
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Bingazi'deki ABD Konsolosluğu'na düzenlenen ve ABD büyükelçisi dahil 4 Amerikalı diplomatın hayatını kaybetmesine yol açan saldırının ardından, Libya açıklarına iki savaş gemisi gönderdi..

Amerikan AP ajansının ismi açıklanmayan Amerikalı yetkililere dayandırdığı haberinde, USS Laboon adlı geminin Libya açıklarında konuşlandığı, USS McFaul adlı geminin de yola çıktığı ve birkaç gün içinde konuşlanmasının beklendiği belirtildi.

TOMAHAWK FÜZELERİ TAŞIYOR
Yetkililer, Tomahawk füzeleri taşıyan gemilerin spesifik bir misyonunun bulunmadığını, ancak Başkan tarafından talimatı verilecek olası bir misyonu yerine getirmede kullanılacağını kaydetti.

Pentagon sözcüsü George Little da, ''Spesifik gemi hareketlilikleriyle ilgili yorum yapmayacağını, ancak ABD'nin belirli durumlarda oluşabilecek ihtimallere karşı tedbir amaçlı adımlara düzenli şekilde başvurduğunu'' söyledi.

50 TERÖR UZMANI LİBYA'DA
Bingazi'deki saldırı sonrasında ABD Deniz Kuvvetleri'ne bağlı 50 terör uzmanının, ABD vatandaşlarını korumak için Libya'ya gönderildiği iddia edildi. Uzmanların vatandaşlarını olası saldırılardan koruyacağı belirtildi.

ABD istihbarat birimleri, Libya'nın Bingazi kentindeki ABD Konsolosluğu'na yapılan saldırının önceden planlandığını düşünüyor. ABD'li yetkililere göre, Hz.Muhammed'e hakaret içeren film, saldırı için bahane olarak kullanıldı. Konsolosluk önünde toplanan göstericilerin, roketle düzenlenen saldırıyla ilgileri olmadığı vurgulandı.

'İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI GÖNDERİLECEK'
Saldırının 11 Eylül'ün yıldönümüne denk gelmesi, eylemi terör örgütü El Kaide'nin yapmış olabileceği olasılığını gündeme getirdi. Obama yönetiminin, Libyalı yetkililerle işbirliği yaparak, ABD insansız hava araçlarını bu ülkede görevlendirerek, radikal unsurları hedef alacağı da iddia edildi.

Libya'daki saldırıda ABD büyükelçisi ve 3 yetkili nasıl öldü? Ayrıntılar sonraki sayfada

[PAGE]

 

Bu sorunun cevabına dair ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Bölgeden alınan  bilgiler ölümlerin "önceden planlanmış bir eylem" olabileceğine işaret ediyor.

Bingazideki konsolosluk önünde İslamı aşağılayan Amerikan yapımı filmi protesto için 11 Eylül  akşamı saat 7de protesto başladı. Eylem sırasında bina önünde bulunanların ifadelerine göre  yaklaşık 1 saat sonra bina önünden silah sesleri yükseldi.

Konsolosluktan ateş açıldığını düşünen eylemcieler el bombaları ve roketatarlarla binaya saldırdı. O sırada elektriklerin kesilmesi kaosu derinleştrdi. ABD'nin Libya elçisi Chris Stevens ve 3 yetkili yangın sırasınsında bina içinde hayatını kaybetti.

Dumandan zehirlenen elçiye geç ulaşılması nedeniyle elçi hastaneye götürüldüğünde ölmüştü. Doktoru gece 01.00'de hastaneye götürülen elçinin  yüzündeki is nedeniyle tanınmaz halde olduğunu, 45 dakikalık kalp masajının o'nu geri getrimeye yetmediğini anlattı.

Konsolosluktan kurtulan 30 kişilik bir amerikalı yetkili grubu ise Bingazide   'diplomatlar için ayrılmış  güvenli bir villaya ' götürüldü ve Trablus'tan 8 kişilik bir kurtarma ekibi  yardım için yola çıktı. 10 araçlı konvoy eşliğinde güvenli bölgeye gittiklerinde  evde 10 Amerikalı yerine 37 kişi buldular ve bu sırada ekip havantopu saldırısına uğradı. 1'i kurtarma ekibinden  2 amerikalı hayatını kaybetti.

Saldırıda havantopu isabet oranının yüksek olması ve güvenli adresin önceden biliniyor olması eylemlerin planlı olduğu ihtimalini güçlendiriyor. İşaretler kurtarma ekibinin havallanından o bölgeye kadar takip edildiğini ve pusu kurulduğu nu gösteriyor.

Eylemin normal şartlarda Trablusta görev yapan elçi Bingazi'deyken düzenlenmesi de ölümlere 'anlık öfke selinin neden olduğu' ihtimalini zayıflatıyor. Saldırının 11 Eylül'ün yıldönümünde düzenlenmiş olması da 'belli bir amaca hizmet eden planlı eylem' ihtimalini güçlendiren bir diğer etken.