BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 35,01
ALTIN 2.427,83
HABER /  DÜNYA

ABD Kudüs elçiliği açılışına katılan 32 ülkeye bakın! İşte İsrail uşakları

Dünya alem Kudüs kararına karşı tavır koyarken 32 ülke para ve güç için ABD ve İsrail'in yanında saf tuttu. ABD'nin Tel Aviv elçiliğinin Kudüs'e taşınması törenlerine katılan bu ülkeler arasında şaşırtıcı olanlar da var. Türkiye, Rusya ve Almanya başta olmak üzere bir çok ülkeden ise tepki yağıyor.

Abone ol

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'e İsrail'in başkenti olarak tanımasının ardından bugün Tel Aviv elçiliği Kudüs'de açıldı. Büyükelçiliğin taşındığı caddeye İsrail ve ABD bayraklarının yanı sıra “Siyon dostu Trump” ve “Trump İsrail’i büyük yaptı” yazılı billboardlar asıldı. Törene katılmayan ABD Başkanı Trump, telekonferansla bağlanıp konuştu.

KIZI VE YAHUDİ DAMADI EN ÖN SIRADA: Trump'ın yerine Ivanka Trump ve damadı Jared Kushner'i gönderdi. Yahudi olan Trump'ın damadı Kushner'in Kudüs kararının arkasındaki isim olduğu biliniyor. İsrail medyası, Ivanka Trump'a büyük ilgi gösteriyor ve bazı aşırı sağcı gazeteler Ivanka'yı dünyanın en güçlü Yahudi kadını olduğunu savunuyor.

Ivanka Trup İsrail'de çiçeklerle karşılandı ve Yahudi eşi ile birlikte büyükelçilik törenlerini en ön sıradan izledi.
ABD Başkanı Donald Trump'ın attığı her adımda etkisi olan kızı Ivanka Trump ve damadı Jared Kushner İsrail'deki açılışta başroldeydi. 

AÇILIŞA KATILAN 32 ÜLKE HANGİSİ : ABD Büyükelçiliğinin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınması kararına tüm dünya karşı çıkarken 32 ülke İsrail'in yanında saf tuttu. Bugün açılışa katılan bu ülkelerin listesini İsrail'in etkin ismi Haaretz gazetesi yayınladı. İşte açılışa temsilci gönderen 32 ülkenin listesi: 

Cezayir, Angola, Avusturya, Kamerun, Kongo, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Fildişi Sahilleri, Çekya, Dominik Cumhuriyeti, El Salvador, Etiyopya, Gürcistan, Guatemala, Honduras, Macaristan, Kenya, Makedonya, Myanmar, Nijerya, Panama, Peru, Filipinler, Romanya, Ruanda, Sırbistan, Güney Sudan, Tayland, Ukrayna, Vietnam, Paraguay, Tanzanya ve Zambia.

ABD Başkanı Trump, 6 Aralık 2017'de Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıdığını ve ABD Büyükelçiliğinin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınması talimatı verdiğini açıklamıştı. ABD yönetimi büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e 14 Mayıs'ta taşıma kararı almıştı. Karar, bölgesel ve uluslararası düzeyde büyük tepkiyle karşılanmıştı.

DÜNYA ÜLKELERİNDEN TEPKİLER : ABD elçiliğinin Kudüs'e taşındığı gün İsrail katliamlarına bir yenisini eklerken dünyadan tepki yağıyor.

TÜRKİYE : Bugün İngiltere'de olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kudüs ve ABD ile ilgili sert tepki geldi. İşte söyledikleri : -"Son adımı ile Amerika çözümün değil sorunun bir parçası olmayı tercih ederek Ortadoğu barış sürecindeki arabuluculuk rolünü yitirmiştir, kaybetmiştir. ABD'nin büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma yönündeki kararını, özellikle de uygulama noktasında çok çok talihsiz buluyoruz. Uluslar arası hukuku çiğneyen, Birleşmiş Milletler kararlarına aykırı bu kararı bir kez daha reddediyoruz".

RUSYA : Rusya, ABD’nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması sonrasında bölgede gerilimin artmasından endişe duyduklarını açıkladı. Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Evet, endişelerimiz var. Bu hususta daha önce de açıklama yapmıştık.” yanıtını verdi. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 12 Mayıs'ta  Filistin-İsrail meselesindeki durumdan çok endişeli olduklarını vurgulamış ve “Durum çıkmazda. Bu çıkmaz durum, özellikle ABD’nin bilinen Kudüs kararı ışığında daha da derinleşiyor.” ifadelerini kullanmıştı. 

ALMANYA : Almanya İsrail'in yaptığı bugünkü katliama tepki gösterirken Kudüs için de her iki kesimin de başkenti olması önerisinde bulundu. Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Adebahr, "Kudüs'ün hem İsrail'in hem de Filistin'in başkenti olması şeklinde bir çözüm getirilmelidir." dedi.

FAS : Fas Kralı 6. Muhammed, ABD’nin Kudüs’ü "İsrail’in başkenti" olarak tanımasını ve büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması kararını reddederek, Kudüs’ün hukuki ve tarihi statüsünde değişikliğe gidilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Kudüs için hiç bir çabadan geri kalmayacaklarını belirten 6. Muhammed şöyle devam etti :

-"Uluslararası meşruiyet kararları temelinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletini kurma çabalarını desteklemeye devam edeceğiz."

ÜRDÜN : Ürdün, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıması ve büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasının, Birleşmiş Milletler (BM) sözleşmeleri ve uluslararası kararların "açık bir ihlali" olduğunu belirtti.

Ürdün resmi ajansı Petra'nın haberine göre, Hükümet Sözcüsü Muhammed el-Mumeni tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Kral 2. Abdullah'ın da vurguladığı gibi Doğu Kudüs Filistin'in başkentidir" dedi.