BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

ABD Kongresinde müslüman vekil!

İlk Müslüman kongre üyesi özelliğini taşıyan Milletvekili, Kuran'a el basarak yeminini gerçekleştirdi.

Abone ol

ABD'de, muhalefetteki Demokrat Parti'nin zafer kazandığı 7 Kasım 2006 seçimleriyle oluşan yeni kongre resmen açılırken, kongre üyeliğine seçilen ilk Müslüman milletvekili Keith Ellison, Kuran-ı Kerim üzerine yemin ederek görevine başladı.

Kongrenin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi'nin 435 üyesi, önce toplu halde yemin etti. Ardından yapılan oylamada Temsilciler Meclisi Başkanlığı'na, Demokrat Partili Nancy Pelosi seçildi. Pelosi, ABD tarihinde Temsilciler Meclisi Başkanlığı'na seçilen ilk kadın oldu.

Pelosi, seçildikten sonra yaptığı ilk konuşmada, “Bu görevi, partizanlık değil ortaklık ruhu adına kabul ediyorum ve ABD halkı adına sizlerle çalışmayı bekliyorum. Ayrı partilere mensup olabiliriz, ancak aynı ülkeye hizmet ediyoruz” dedi.

7 Kasım seçimlerinde kongrenin 100 üyeli üst kanadı senatoda 33 üyelik için oylama yapılmıştı. Yeni seçilen bu 33 üyeden 32'si, senatonun başkanı da sayılan ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney tarafından gruplar halinde yemin ettirildi. 33. senatör Tim Johnson ise, geçenlerde beyin ameliyatı geçirmesinin ardından halen hastanede bulunuyor.
Resmi yeminin toplu halde edilmesinin ardından kongrenin yeni üyeleri, düzenledikleri özel törenlerle de ayrıca yemin etti.

Bu çerçevede ilk Müslüman kongre üyesi özelliğini taşıyan Minnesota Eyaleti Milletvekili Keith Ellison, Kuran'a el basarak yeminini gerçekleştirdi.