BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,97
ALTIN 2.432,63
HABER /  DÜNYA

ABD kongresinde F-35'leri Türkiye'ye vermeme tasarısı

ABD Kongresi’nin üst kanadı Senato’dan sonra Temsilciler Meclisi’nde de Türkiye’ye F-35 savaş uçağı satışını bloke etmeye yönelik bir yasa tasarısı hazırlandı.

Abone ol

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ilk teslimatının 21 Haziran'da yapılacağı açıklanan F-35 savaş uçaklarıyla ilgili can sıkan bir gelişme yaşandı. Türkiye'nin ortak olduğu projede söz konusu uçakları vermemek için ABD bir kez daha harekete geçti.

Dış İlişkiler Komitesi üyesi Demokrat David Cicilliene geçen yıl yaptığı F-35 satışının bloke edilmesine yönelik çabasını yenilerken girişime Cumhuriyetçi Ted Yoho, Gus Lirakis ve Robert Aderholt ile Demokrat John Sarbanes, Frank Pallone ve Jim McGovern destek verdi.

Tasarı, Başkan Trump’tan Türkiye’nin NATO’nun ortak çalışabilirliğine hasar vermediği, NATO’ya ait unsurları düşman aktörlere ifşa etmediği, NATO ülkelerinin güvenliğine zarar vermediği konusunda güvence vermesini, aksi halde F-35 satışının bloke edilmesini öngörüyor. Tasarıyla Rusya’dan S-400 füze sistemi alan Türkiye’ye baskı hedefleniyor.

TÜRK SAVUNMA ŞİRKETLERİ PROJEDE ÖNEMLİ ROL OYNUYOR
Tek pilot ve tek motorlu, beşinci nesil JSF/F-35 müşterek taarruz uçağı, hava-yer taarruz, keşif, taktik ve savunma gibi çok maksatlı görevleri düşük görünürlük özelliğiyle gerçekleştirebilen avcı savaş uçağı olarak dikkati çekiyor.

Uçaklar, konvansiyonel (yatay) iniş kalkış yapabilen, kısa kalkış-dikine iniş yapabilen ve uçak gemisine inebilen (F-35C / CV) olmak üzere üç versiyonda üretiliyor. Programda Türkiye'nin yanı sıra ABD, İngiltere, İtalya, Hollanda, Kanada, Avustralya, Norveç ve Danimarka, diğer katılımcı ülkeler olarak yer alıyor.

Türkiye'nin, Müşterek Taarruz Programı olarak da bilinen F-35 projesinin ana yüklenicisi savunma devi Lockheed Martin'le iş birliği, F-16 savaş uçaklarının alındığı 1990'lara dayanıyor. Türk firmaları, sistem geliştirme ve tatbikat alanında F-35 projesi kapsamında da Lockheed Martin ile iş birliğine devam ediyor.

Endüstriyel katılım bakımından Türk savunma sanayisi, program süresince F-35 programının parça tedarikçisi olarak programda önemli rol oynuyor. Aralarında ASELSAN, Kale Havacılık, Mikrodalga ve Elektronik Sistemleri (MiKES), ROKETSAN ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ-TAI) gibi önemli firma ve kuruluşların da bulunduğu 10 şirket, F-35 uçakları için parça ve elektronik sistem üretiminde ve motor bakımında tedarikçi olarak görev alıyor.

Lavrov'dan S-400 çıkışı: ABD Türkiye'ye şantaj yapıyor!

ABD'den S-400 açıklaması: Türkiye'ye yaptırım uygulanabilir!