BIST 10.320
DOLAR 32,19
EURO 35,09
ALTIN 2.459,13
HABER /  GÜNCEL

ABD Kongresi'nde borç tavanı çatlağı

Piyasalarda ABD'nin borcunu ödeyemez duruma düşmesi konuşulurken, taraflar birbirlerini sorumsuzlukla ve çözümü engellemekle suçluyor.

Abone ol

ABD Kongresi federal borç tavanı konusunda siyasi bölünme içinde.

Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğa sahip olan Cumhuriyetçi Parti'nin kabul ettiği bir tasarı, Senato'daki çoğunluğa sahip olan Demokratlar tarafından reddedildi.

Beyaz Saray 14,3 trilyon dolar olan borçlanma limitini sonuna dek kullanmış durumda ve ek kaynağa ihtiyacı var.

Senato Başkanı olan Demokrat Partili Harry Reid alternatif bir tasarıyı oylamaya sunmaya hazırlanıyor.

Reid, çözümün kısa vadeli planlarda aranamayacağını savundu.

Harry Reid'in önergesi 2,7 trilyon dolarlık artışa karşı, 10 yılda bütçe açığının 2,2 trilyon dolar azaltılmasını vadediyor.

Reid, Temsilciler Meclisi borçlanma tavanının yükseltilmesi için adım atar atmaz, kendilerinin de oylamaya geçeceğini söyledi.

Ancak bu tutarı içeren bir önergenin Cumhuriyetçiler denetimindeki Kongre'nin alt kanadından geçmesi imkansız görünüyor.

Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi'nin 433 sandalyesinden 240'ını kontrol ediyor. Tasarının geçmesi için 217 oy gerekiyor.

Senatoda ise Demokratların 51, Cumhuriyetçilerin 47 üyesi var; iki üye de bağımsız.

Partilerin haftalardır yürüttüğü müzakereler, orta noktada buluşulmasını sağlamadı.

Piyasalarda ABD'nin borcunu ödeyemez duruma düşmesi senaryoları konuşulurken, taraflar birbirlerini sorumsuzlukla ve çözümü engellemekle suçluyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nin borç tavanını vaktinde artıramaması kaygıları Wall Street'te borsanın son iki ayın en kötü gününü yaşamasına neden oldu.