BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

ABD K.Kore'ye gıda yardımını değerlendiriyor

Amerika'nın Kuzey Kore Özel Temsilcisi Stephen Bosworth, bu ülkeye gıda yardımı yapılmasına yönelik politikaya ilişkin olarak Güney Kore ile büyük oranda anlaştıklarını açıkladı. Önümüzdeki günlerde bir ABD heyeti Kuzey Kore'ye gidebilir.

Abone ol

Amerika'nın Kuzey Kore Özel Temsilcisi Stephen Bosworth, bu ülkeye gıda yardımı yapılmasına yönelik politikaya ilişkin olarak Güney Kore ile büyük oranda anlaştıklarını açıkladı.

Stephen Bosworth'ın Güney Kore'de bugün başlayan temasları üç gün sürecek.

Stephen Bosworth, önümüzdeki günlerde, Kuzey Kore'ye bir heyet gönderilip gönderilmeyeceği konusunda bir karar alınacağını söyledi.

Ancak Bosworth, Güney Kore ile üzerinde anlaştıkları karar hakkında ayrıntılı bilgi vermedi.

Güney Koreli bir yetkili ise Associated Press Ajansı'na yaptığı açıklamada, ABD'nin, Kuzey Kore'nin acil gıda yardımı talebi üzerine, bu ülkeye bir temsilci göndermeyi planladığını söyledi.

Kuzey Kore'de milyonlarca insanın gıda sıkıntısı çektiği bildiriliyor.

Gıda yardımı iki yıldır askıda

ABD, Kuzey Kore'nin, nükleer programını inceleyen denetçileri sınırdışı etmesi üzerine, 2009'da bu ülkeye gıda yardımını askıya almıştı.

Ancak insan hakları kuruluşları son dönemde Washington'a, bu kararından vazgeçmesi yolunda çağrıda bulunuyordu.

Amerika Birleşik Devletleri'nin eski başkanlarından Jimmy Carter de geçtiğimiz günlerde ülkesini, gıda yardımını durdurarak insan haklarını ihlal etmekle suçlamıştı.

Birleşmiş Milletler'e bağı Dünya Gıda Programı ise milyonlarca Kuzey Koreliye gıda yardımı yapmaya hazırlanıyor.

Ancak bazı çevreler Kuzey Kore hükümetinin ülkedeki gıda sıkıntısını abarttığından şüpheleniyor.

Amerika'nın Kuzey Kore Özel Temsilcisi Stephen Bosworth'ın Güney Kore'de bugün başlayan temasları üç gün sürecek.

Temaslar, Kuzey Kore'nin balistik füze teknolojisi konusunda İran'la bilgi paylaştığının bildirildiği bir döneme rastlıyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de bugün yapacağı toplantıda Kuzey Kore'nin uranyum zenginleştirme programını görüşecek.