BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

ABD: ’’KIBRIS SORUNUNA KATKIDA BULUNMAYA HAZIRIZ”

Güney Kıbrıs gazetelerinden Fileleftheros, elde ettiği bilgilere dayanarak, ABD’nin Rum Kesimi’ne, Güney Kıbrıs’taki büyükelçiliği vasıtasıy...

Abone ol

Güney Kıbrıs gazetelerinden Fileleftheros, elde ettiği bilgilere dayanarak, ABD’nin Rum Kesimi’ne, Güney Kıbrıs’taki büyükelçiliği vasıtasıyla, Kıbrıs sorununa katkıda bulunmaya hazır olduğunu bildirdiğini yazdı. Gazete, ABD’nin, Dışişleri Bakanı John Kerry vasıtasıyla, Kıbrıs sorununa müdahil olmasının beklendiği haber verdi.
Haberi; “ABD Kerry’nin Katılımıyla Oyunda. Washington’dan Lefkoşa’ya Kıbrıs Sorununda Yüksek Düzeyde Yeniden Harekete Geçme Konusunda Mesaj” başlıklarıyla yayımlayan gazete bu katılımın beyanat niteliğinde ve Rum kesimine sıklıkla verilen güvenceler çerçevesinde olmadığının görüldüğünü kaydeden gazete, bunun Amerikalıların Kıbrıs sorununa yüksek bir düzeyde dönüş yapacaklarına dair bir mesaj teşkil ettiğini ileri sürdü. Bu hareketin bölgedeki kulis faaliyetleri ve Amerika’nın Türkiye ile İsrail’in yeniden yakınlaşmasındaki arabuluculuğu ile alakasız olduğunun düşünülmemesi gerektiğini anlatan gazete, ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin bu çerçevede bölgeye gidip geldiğini, aynı zamanda ABD Başkanı Barack Obama’nın da konuya müdahalede bulunduğunu anımsattı.
Gazeteye göre, Washington’daki “Amerikalı bir diplomatik kaynak”, ABD’nin, Kıbrıs sorununda anlaşmaya varılması için, uluslararası unsurun büyük bir çaba daha göstermesi gerektiği şeklinde düşündüğüne işaret etti. Bölgedeki gelişmeleri yakından takip etmekte olan “diplomatik bir kaynağın”, Amerikalıların, bölgedeki problemleri ve anlaşmazlıkları “bir paket olarak” ele aldığını, bunun için bu sorunların çözülmesinin teşvik edilmesine çalışılacağını kaydeden gazete, bunun doğal gaz ve bundan faydalanılmasıyla bağlantılı bir şekilde işlev görebileceğini belirtti.
Problemlerin çözümünün, güçlü devletlerin mevcudiyetinde, Kıbrıs gibi küçük ülkelere çok da olanak tanımadığı yorumunda bulunan gazete, Rum kesiminin şu an ciddi ekonomik problemlerle uğraşmakta olduğuna dikkati çekti.
(İHA)