BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,52
HABER /  GÜNCEL

ABD jetleri Suriye ordusunu vurdu! Onlarca asker öldü!

ABD'ye ait savaş uçakları Suriye'nin Deyr Ez-Zor kentinde Esed rejimine ait birliklerini bombaladı. Rusya, 83 askerinin öldüğünü açıkladı.

Abone ol

SURİYE'de sağlanmış olan ateşkes günlerinde ABD destekli Koalisyon güçlerinin düzenlediği hava saldırısında, Amerikan askeri kaynaklarına göre IŞİD hedefi zannedildiği belirtilen 83 Suriye askeri öldürüldü.

Saldırının ardından bölgede IŞİD'e de hedef olan Suriye rejimi, bu saldırının ABD'nin IŞİD'e desteğinin kanıtı olduğunu savundu. Suriye'nin doğusunda IŞİD karşıtı koalisyon taraf düzenlenen hava saldırısında, terör örgütü IŞİD'e mensup oldukları zannedilen Suriye rejim güçleri bombalandı. ABD ordusundan yapılan açıklamada, saldırı öncesi Rus ordusuyla da durumun müzakere edilmiş olduğu kaydedildi. Açıklamada, “Hedef alanın personel ve araçların Suriye ordusuna ait olması ihtimali Rus yetkililer tarafından bildirildiğinde, hava taarruzu derhal durduruldu" denildi.

Sputnik Haber Ajansı, bu saldırıda 62 askerin Deir Ezzor Havalimanı yakınlarında öldürüldüğünü, Rus ordusundan Tümgeneral Igor Konashenkov'un, iki F-16 ve iki A-10 jetiyle dört hava taarruzu yapıldığını ifade ettiğini aktardı. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü ise ölü sayısının 83 olduğunu ve en az 120 askerin yaralandığını açıkladı.

RUSYA, BM GÜVENLİK KONSEYİNİ TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

Amerikan askeri merkezi komutası CENTCOM, “Suriye, çok sayıda askeri gücün ve milisin birbirine yakın bulunduğu, karmaşık bir durumda. Ancak koalisyon güçleri, kasıtlı olarak Suriye askeri birimlerini vurmaz" açıklaması yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD'nin önderliğindeki koalisyonun Suriye ordusuna saldırmasının ardından, Rusya'nın olağanüstü BM Güvenlik Konseyi toplantısı istediğini bildirdi.

Zaharova "Rossiya 24" TV kanalına yaptığı açıklamada, "Rusya BM Daimi Temsilcisi'ne bu konu hakkında acil toplantı düzenlenmesi talimatı verildi" ifadesini kullandı.

"WASHINGTON'DAN DETAYLI AÇIKLAMA BEKLİYORUZ"

Zaharova açıklamalarına "Washington'dan tam kapsamlı ve detaylı açıklama bekliyoruz. Bu açıklamaların BM Güvenlik Konseyi'nde verilmesi gerek" diye ekledi.

Rusya Savunma Bakanlığı Temsilcisi İgor Konaşenkov, Suriye silahlı kuvvetlerine yapılan hava saldırısında 62 askerin hayatını kaybettiğini ve yaklaşık 100 kişinin yaralandığını bildirdi. Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü ise ölü sayısının 83 olduğunu ve en az 120 askerin yaralandığını açıklamıştı.

Rus savunma Bakanlığı sözcüsü ise, hava saldırısı sırasında kendileriyle koordineli çalışmayan ABD'yi suçladı ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni bu saldırıları görüşmek üzere acil olarak toplanmaya çağırdı.

IŞİD DE AYNI YERE SALDIRDI

ABD'nin hava saldırısının hemen ardından, terör örgütü IŞİD de bölgeye bir saldırı düzenledi. Suriye'nin resmi haber ajansı SANA'dan yapılan açıklamaya göre, IŞİD'ın bu saldırılarla kısa süreliğine ele geçirdiği bölgeler, daha sonra Suriye tarafından geri alındı.

“ABD'NİN IŞİD'İ DESTEKLEDİĞİNİN KANITI"

Suriye ordusu, bu saldırıyı ABD ve koalisyon güçlerinin IŞİD'i desteklediğinin delili olarak gördüklerini açıkladı. Rus Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov da, ABD'li mevkidaşı John Kerry'yi arayarak, “Suriye'deki ateşkesi denetleme ve ateşkesin bozulmasını önleme konusunda tam destek verme teşvikinde bulunduğu" bildirildi.

Öte yandan, Suriye'deki yerel ajanslardan alınan bilgiye göre, İsrail Hava Kuvvetleri tarafından da Suriye topraklarındaki Kunaytra'da bir askeri bölgeye saldırı düzenlendi. Saldırıda bir kişinin öldüğü ve birden fazla yaralının olduğu bildirildi.