BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,77
ALTIN 2.506,57
HABER /  GÜNCEL

'ABD istihbaratının telefon kayıtları yasadışı'

ABD'de mahkemeye taşınan Ulusal Güvenlik Teşkilatı'nın tuttuğu telefon kayıtlarının büyük ölçüde yasadışı olduğu hükmüne varıldı.

Abone ol

ABD'de mahkemeye taşınan Ulusal Güvenlik Teşkilatı'nın (NSA) tuttuğu telefon kayıtlarının büyük ölçüde yasadışı olduğu hükmüne varıldı.

Temyiz mahzkemesinde görülen davada hakimler NSA programının tamamen durudurulması yönünde ise bir karar belirtmedi. Yapılan açıklamada ABD Kongresi'nin devreye girerek NSA faaliyetlerini takibe alması istendi.

NSA faaliyetleri teşkilatrın eski bir çalışanı olan Edward Snowden'ın basına sızdırdığı bilgilerle ortaya çıkmıştı. Snowden, hakkında başlatılan yasal takip nedeniyle Rusya'ya sığınmıştı.

NSA telefon kayıtları, kimin kimi, hangi saatlerde aradığını ve ne süre konuştuğuna dair. Ancak telefon görüşmelerinin içeriğine dair kayıtlar bulunmuyor.

Takibe alınan telefonlar arasında Almanya Başbakanı Angela Merkel'in telefonu da bulunuyordu.

Mahkemenin 97 sayfalık kararında "Vatanseverlik yasası kapsamında FBI'a verilen terörle mücadele amaçlı telefon kayıtları takibi yetkisi, sistematik biçimde kitlesel telefon kaydı tutulması yetkisi olarak yorumlanamaz" deniyor.

ABD Başkanı Barack Obama, geçtiğimiz yıl NSA'nın telefon kayıtları tutma faaliyetlerini sonlandıracaklarını açıklamıştı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Ned Price ise "NSA etkinliğinin, telefon kayıtlarına ihtiyaç olmadan, farklı yöntemlerle devam ettirilmesi fikrini destekliyoruz" demişti.