BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

ABD istedi Rasmussen açıkladı

Afganistan'da Taliban'ı dize getirmek için asker isteyen ABD yönetimine NATO sessiz kalmadı.

Abone ol

Brüksel'de açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Rasmussen, 25 NATO üyesi ülkenin Afganistan'a yaklaşık 7 bin ek asker göndereceğini söyledi.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Afganistan'a ek asker gönderilmesi konusunda ABD'nin taleplerinin ele alındığı Brüksel'deki dışişleri bakanları toplantısının ardından açıklama yaptı.

Rasmussen basına toplantısında şunları kaydetti: "ABD'nin katkılarını da göz önüne alırsak, ISAF'ın (Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü) bölgede 37 bin ek askeri olacak, ki bu çok önemli."

Bölgesede aske sayısını artırsalar da esas amaçlarının Afgan halkını korumak olacağını kaydeden Rasmussen, "Yeni politikada aktif bir şekilde silahları bırakmış Taliban militanlarına destek sunuluacak. Koşullar elverdiği ölçüde kontrol Afgan güçlerine devredilecek. Yaptığımız herşeyin amacı Afgan hükümetinin bağımsızlığını kullanmasını sağlamak. Afganistan'dan çıktığımız zaman buranın hemen radikal güçlerin eline düşmesine izin vermeyeceğiz. Ve kesinlikle başarıya ulaşacağız, bu konuda umutluyum" dedi.

Afganistan'a ek 30 bin asker gönderme kararı alan ABD, müttefik ülkelere asker sayılarını artırmaları konusunda baskı yapıyordu. Ankara ise Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü ISAF'ın komutası sırasında asker sayısının 700'den 1700'e çıkarıldığını, ancak ek olarak muharip asker gönderilmeyeceğini bildirmişti.