BIST 9.080
DOLAR 32,31
EURO 34,99
ALTIN 2.311,13
HABER /  GÜNCEL

ABD: IŞİD operasyonlarında ayrıntıları görüşüyoruz

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Türkiye'nin IŞİD'e karşı kapsamlı hava operasyonlarına başlanacağı açıklamasına dair "uçuşların henüz başlamayacağını ancak ayrıntılara son biçimini verdiklerini" söyledi.

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Türkiye'nin IŞİD'e karşı kapsamlı hava operasyonlarına başlayacağı açıklamasına dair "uçuşların henüz başlamayacağını ancak ayrıntılara son biçimini verdiklerini" söyledi.

Kirby, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun "Türkiye ve ABD'nin, Suriye'nin kuzeyinde oluşturulması planlanan güvenli bölgeden IŞİD'i çıkarmak için yakında kapsamlı hava operasyonlarına başlayacağı" açıklamasının sorulması üzerine şu yanıtı verdi:

"Çavuşoğlu, Türkiye'nin IŞİD karşıtı operasyonlara tamamen dahil edilmesini öngören görüşmelerden bahsediyor. Henüz teknik detayları sonuçlandırmadık. Daha önce de bahsettiğimiz gibi, ATO (Air Tasking Order- Hava Görev Emri) kapsamında uçuş yapmıyorlar, biz de onlardan yapmamalarını istedik. Böylece hava operasyonlarını düzgün bir şekilde koordine edebiliriz. Şu an ayrıntılara son halini veriyoruz. Yakın zamanda kendilerini hava görev emri kapsamında göreceğimiz de şüpheli."

TIKLAYIN - Çavuşoğlu: IŞİD'e karşı kapsamlı operasyonlara yakında başlıyoruz

"Büyük tabloya baktığımızda Türkiye, IŞİD karşıtı koalisyona güçlü bir katkıda bulunuyor. Türkiye milyonlarca Suriyeli mülteciye sahip çıktı, şu anda bizim hava üslerini kullanmamıza izin veriyor ve ayrıca eğit-donat kamplarına ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyla katkı sunmaya devam edecekler ve biz de bu katkılarından dolayı minnettarız."

Çavuşoğlu'nun görüşmelerin sonuçlandırıldığı açıklamasına dair "Görüşmelerin bittiğini reddetmiyorum" yanıtını veren Kirby, ancak teknik detayların sonuçlandırılması için çalıştıklarını sözlerine ekledi.

'Herkes daha iyisini yapabilir, ABD dahil'

Türkiye-Suriye sınırının hala bir mesele olduğuna dikkat çeken Kirby, Türkiye'nin bu konuda adımlar atmaya devam ettiğini kaydetti.

Türkiye konusunda tartışmaların sürmesini ilginç bulduğunu da belirten Amerikalı sözcü "Bu ülke 2 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor. Kendi güvenlikleriyle ilgili önemli endişeleri var, PKK gibi yabancı terör örgütleri onlara saldırmaya devam ediyor, hafta sonunda da şahit olduğumuz üzere. Şimdi hava üslerini kullanmamıza izin veriyorlar. Yakın zamanda koalisyon hava görev emri kapsamında, koalisyon planı çerçevesinde uçuşlar yapacaklar. Buna rağmen hala 'Neden daha fazlasını yapmıyorlar? Neden yeterli adım atmıyorlar?' soruları soruluyor. Herkes daha iyisini yapabilir, ABD dahil" diye konuştu.

Kirby, yeniden seçim kararı alınan Türkiye'deki siyasi belirsizliğin Ankara-Washington ilişkilerine etkisi konusundaki bir soruya verdiği yanıtta, iç politika konularına girmeyeceğini, Türkiye'de kim hükümette olursa onlarla çalışmayı sürdüreceklerini söyledi.