BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

ABD: İran ihlalleri tırmandırıyor

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, yeraltındaki Fordo tesislerinde uranyum zenginleştirme çalışmaları yürütüldüğünü bildirirken Washington, 'Tahran'ın taahhütlerini ihlal etmek konusunda daha da ileriye gittiği' yorumunu yaptı.

Abone ol

ABD, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun İran'ın yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyum üretimine başladığını teyit etmesi ardından, "Tahran'ın taahhütlerini ihlal etmek konusunda daha da ileriye gittiği" yorumunu yaptı.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, dün İran'ın Fordo'daki tesisinde yüzde 20 oranında saflık düzeyine sahip uranyum üretimine başladığını teyit etmişti.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland, bu gelişmenin İran'ın nükleer çalışmaları barışçıl amaçlarla yürüttüğü söylemi konusundaki şüpheleri artırdığını belirtti.

Nuland, İran, Fordo'daki tesisinde uranyum zenginleştirmeye başladıysa bunun, nükleer faaliyetlerine ilişkin BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesindeki yükümlülüklerini ihlal etmesi bağlamında "gerginliğin daha da tırmandırılması" olduğunu açıkladı.

Gelişme Avrupa'da da tepki çekti.

France, İran'ın zenginleştirme faaliyetlerinin uluslararası hukukun ciddi biçimde ihlali olduğunu söylerken uluslararası yaptırımların güçlendirilmesi çağrısında bulundu.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, İran'ı derhal yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyum üretmeyi durdurmaya çağırdıklarını belirtirken gelişmeyi Tahran'dan güvence beklenen bir zamanda 'provokatif davranış' diye niteledi.

Uranyum zenginleştirme çalışmaları

İran nükleer çalışmaların, kanser tedavilerinde kullanılacak izotop üretmeyi amaçladığını savunuyor.

Uzmanlara göreyse, bu, uranyumun silah için kullanılması yolunda önemli bir adım.

Ülkenin kuzeyindeki Fordo tesislerinin varlığı, 2009 yılı Eylül'ünde Batılı istihbarat kurumlarınca saptanmıştı.

İran, Fordo projesinin 2007 yılında başlatıldığını belirtiyor. Ancak Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, tesislerdeki özel çalışmaların 2006'da başladığını düşünüyor.

BBC'nin İran muhabiri James Reynolds, Fordo tesislerinin yoğun ilgi ve kuşku uyandırdığını kaydediyor.

Yeraltında kurulan ve çok sıkı güvenlik önlemleriyle korunan tesisler, hava saldırıları açısından çok zor bir hedef durumunda.

Bugün İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ülkesinin, Batı'dan gelen baskılara boyun eğmeyeceğini bildirmişti. Hamaney, "İslam düzeni, ne yaptığının farkındadır; kendi yolunu seçmiş durumdadır ve bu yoldan ayrılmayacaktır." dedi.

Ahmedinejad Venezuela'da

Öte yandan Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, ülkesini ziyaret eden İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ı Caracas'ta kabul etti.

Chavez, ABD'nin İran'ı saldırgan bir tutum sergilermiş gibi gösterdiğini, ancak İran'ın hiçbir yeri işgal etmediğini söyledi.