BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,79
ALTIN 2.396,50
HABER /  GÜNCEL

ABD ile K. Kore arasında 'insani' anlaşma

İki ülke, Kore Savaşı'nda hayatını kaybeden Amerikan askerlerinin kalıntılarının aranması üzerinde anlaşmaya vardılar.

Abone ol

ABD ile Kuzey Kore arasında, Kore Savaşı sırasında hayatını kaybetmiş Amerikan askerlerinin kalıntılarının aranması konusunda anlaşmaya varıldı.

Anlaşmayla, altı yıldır ara verilmiş olan arama çalışmalarına 2012 yılında yeninden başlanacağı belirtildi.

İki ülke yetkilileri Bangkok'da sürdürdükleri üç günlük görüşmeler ardından analşamaya vardılar.

Yorumcular, kazı çalışmalarının yeninden başlamasını, iki ülke arasındaki gerilimi düşürme yönünde iki tarafın da adım atması olarak değerlendirilebileceğini belirttiler.

Öte yandan, ABDli ve Kuzey Koreli yetkililerinin, önümüzdeki hafta Cenevre'de buluşup, Kuzey Kore'nin nükleer programının sona ermesi konusunda müzakerelere yeninden başlama niyetinde oldukları biliniyor.

Altı yıllık ara

Kuzey Kore’de 1996 ile 2005 yılları arasında yapılan kazı çalışmalarından iki yüzden fazla Amerikalı askerin kalıntılarına ulaşılmıştı.

Kazı çalışmaları 2005 yılında, iki ülke arasında Kore'nin nükleer programı sebebiyle yükselen gerilim ardından durmuştu.

Amerikan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan resmi açıklamada, ABDli uzmanların yaklaşık iki bin askerin kalıntılarının bulunduğunu tahmin ettikleri bir bölgede çalışmalara başlayacağı ifade edildi.

Açıklamada arama çalışmalarının yalnızca insani amaçlarla yapılacağı ve çalışmaların iki ülke arasındaki diğer meselelerle herhangi bir bağının bulunmadığının altı çizildi.

İlk planda yapılacak kazı çalışmaları Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'ın yaklaşık yüz kilometre kuzeyinde sürdürülecek.

1950 ile 1953 yılları arasında yaşanan Kore Savaşı sırasında yaklaşık sekiz bin Amerikan askerinden haber alınamamıştı.