BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

ABD düşmanı farketti!

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Casey PKK'yı ortak düşman gördüklerini söyledi

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tom Casey, Türkiye, Irak ve ABD'nin, PKK terörizmini ortak tehdit olarak gördüğünü ve ABD'nin, bu tehdide karşı beraber çalışıldığını görmek istediğini söyledi.

Casey, düzenlediği günlük basın toplantısında, Türkiye'nin kuzey Irak operasyonuna ilişkin soruları yanıtlarken, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın, Irak'a düzenlediği sürpriz ziyarette, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile görüşmesine işaret etti ve her iki bakanın da açıkça ifade ettiği gibi, PKK terörizminin, Türkiye, Irak ve ABD tarafından ortak tehdit olarak algılandığını hatırlattı.

Casey, ''biz elbette, bu ortak tehdide cevap verirken hep birlikte çalışabildiğimizi görmek istiyoruz. Rice'ın da belirttiği gibi, bir eyleme girişilirken sivil kayıplar verilmemesini garanti altına almak istiyoruz. Ancak hepimiz PKK'nın kuzey Irak'taki potansiyel istikrarsızlaştırıcı etkisini anlıyoruz. Türkler, Iraklılar ve ABD olarak hepimiz, bu problem üzerinde beraber çalışmaya devam etme ihtiyacı üzerinde anlaşıyoruz'' dedi.

Barzani'yi görmedi

Irak'taki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani'nin, Türkiye'nin askeri operasyonundan sonra, ''ABD sorumlu çünkü Irak hava sahasını Türkler'e açtı'' yönünde ifadelerle ABD'yi suçladığı yönündeki bir soru üzerine Casey, Barzani'nin bu ifadelerini görmediğini söyledi.

Rice'ın Irak'ta, Devlet Başkanı Celal Talabani, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ve Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile görüşmekte olduğunu belirten Casey, ''Bakan Rice'ın da bugün erken saatlerde ifade ettiği gibi, hem Türk, hem Irak hükümetlerine birbirleriyle işbirliği yapmaları yönünde yardım etmeye çalışıyoruz, aynı zamanda bu mesele üzerinde üçlü olarak çalışıyoruz. Geçen ay Rice'ın İstanbul'daki Irak'ın komşuları konferansında not ettiği gibi onlar, bakanlar düzeyinde birlikte çalışıyorlar, bu meseleyi ele alıyorlar. Elbette bu, taraflar arasında ikili bir mesele. ABD Başkanı George W. Bush da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile geçen ay bu konuyu ele almıştı'' dedi.