BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,85
ALTIN 2.427,55
HABER /  DÜNYA

ABD dergisi yazdı! Darbeyi Türkiye önledi

Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin Katar'a abluka uygulamasının altında darbe planı çıktı. Üstelik darbeyi de Türkiye engellemiş. Türkiye’nin kritik bir rol üstlenerek darbeye engel olması The New Yorker dergisinde bir makaleye konu oldu.

Abone ol

Katar’da Körfez krizinin başladığı ilk gün olan 5 Haziran’da Emir Şeyh Temim’in sarayında yaşanan sıcak saatlerde Türkiye’nin kritik bir rol üstlenerek darbeye engel olduğu, The New Yorker dergisinde bir makaleye konu oldu.

Bir Suudi Prensin Orta Doğu'yu Yeniden İnşa Etme Macerası" başlıklı makalede eski bir ABD'li diplomatın ifadelerine yer veren Dexter Filkins, Türkiye'nin Katar'da darbe komplosuna karşı asker gönderdiğini yazdı.

The New Yorker'a konuşan ABD'li diplomat, Türk hükümetinin ilave askeri birlik sevk ettiğini söyledi.

TÜRK BİRLİKLERİ ERKEN DAVRANDI: Gerçek Hayat, 25 Aralık 2017 tarihli sayısında darbeyi Türkiye'nin önlediğini ortaya çıkarmıştı. Mehmet Acet, dergideki yazısında, "5 Haziran gecesi, Katar’a yakın bölgelerde görev yapan 200’e yakın özel eğitimli Türk birliği Ankara’dan gelen emirle harekete geçmişti. O sırada Suudi Arabistan ve BAE’ye ait özel eğitimli timler aynı hedef için harekete geçmek üzereydi. Erken davranan Türk birlikleri oldu" ifadelerini kullanmıştı.

KATAR'A ABLUKA UYGULAYAN ÜLKELER TOPLANIYOR

Katar'a abluka uygulayan Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) dışişleri bakanları, Riyad'da istişare toplantısı gerçekleştirdi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığının Twitter hesabından yapılan açıklamada, dört ülkenin bakanları arasında istişare toplantısı gerçekleştirildiği belirtilerek, Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, Mısırlı mevkidaşı Samih Şükri, Bahreynli mevkidaşı Halid bin Ahmed ile BAE Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Karkaş'ın aynı masa etrafında bulunduğu fotoğrafları paylaşıldı.

İRAN'A KINAMA

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt'ın da katıldığı toplantının ardından bakanlardan ortak yazılı açıklama yapıldı.

İran'ın Arap ülkeleriyle ilişkileri, Yemen'deki Husiler gibi konulara yoğunlaşılan açıklamada, "İran'ın Arap ülkelerinin içişlerine müdahalesi" ve Husilere Suudi Arabistan'a fırlatılan balistik füzeleri vermesinin" kınandığı belirtildi.

İran'ın Arap ülkelerinde mezhepsel ve etnik ateşi körüklemesinden endişe duyulduğu aktarılan açıklamada, İran müdahalelerinin, barışçıl yollarla bölgenin kriz ve sorunlarına çözüm getirilmesi için sarf edilen çabalar önünde engel teşkil ettiği vurgulandı.

İRAN'IN YÜRÜTTÜĞÜ NÜKLEER ÇALIŞMALAR ENDİŞE VERİCİ

Suudi Arabistan'a Yemen'den balistik füze fırlatılmaya devam edilmesinin, "milislerin silahlandırılmasından sakınılması gerektiği" yönündeki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararının açık ihlali anlamına geldiği kaydedilen açıklamada, İran'ın yürüttüğü nükleer programın endişe verici olduğu ve konuyla ilgili gelişmelerin takip edilmesi gerektiği ifade edildi.

İRAN NEYLE SUÇLANIYOR?

Suudi Arabistan başta olmak üzere Körfez ülkeleri ve bazı Arap ülkeleri İran'ı, Irak, Suriye, Yemen ve Lübnan'daki uzantıları vasıtasıyla istikrarı sarsmakla suçluyor. Buluşmanın, Riyad'da gerçekleştirilen 29. Arap Birliği Zirvesi'nin dışişleri bakanları düzeyindeki hazırlık toplantısının ardından gerçekleştiği belirtiliyor.

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır yönetimlerinin, 5 Haziran 2017'de Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmeleri ve ekonomik abluka uygulamaları Körfez bölgesinde krize yol açmıştı.