BIST 10.270
DOLAR 32,25
EURO 34,67
ALTIN 2.404,46
HABER /  GÜNCEL

ABD: Çin istikrarı bozuyor

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Çin'in Güney Çin Denizi politikasıyla bölgedeki istikrara zarar verdiğini söyledi. Hagel, "Bir ülke uluslararası hukuku hiçe sayarken ABD bunu gözardı etmez" diye konuştu.

Abone ol

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Çin'in Güney Çin Denizi politikasının bölgenin uzun vadeli istikrarını bozduğunu söyledi.

Çin'i uyaran Hagel, "Ülkeler uluslararası hukuku hiçe saydığında ABD bunu gözardı etmez" dedi.

Hagel'in Singapur'daki konuşması, Çin ve Vietnam arasındaki Güney Çin Denizi anlaşmazlığının tırmandığı dönemde geldi.

Doğu Çin Denizi'ndeki tartışmalı adalar nedeniyle Japonya-Çin ilişkileri de gerilmiş durumda.

Çin'in son dönemde "tek taraflı" adımlar attığının altını çizen Hagel, bu politikanın bölgenin istikrarını tehdit ettiğini vurguladı.

"Bir ülkenin çıkarlarını korumak için tehdit yöntemine başvurmasını kesin bir şekilde reddediyoruz" diyen Hagel,bölge ülkelerine müzakere çağrısında bulundu.

Hagel, "Çin dahil bölgedeki tüm ülkelerin bir seçeneği var: Birleşip istikrarlı bir bölgesel politika için çalışmak. Eğer bundan vazgeçilirse bölgede barış ve güvenlik de tehlikeye girer" dedi.

Japonya'ya destek

Hagel, Japonya'nın bölge güvenliği için Japonya'nın daha aktif bir rol üstlenmesini desteklediklerini de ifade etti.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, günü yaptığı konuşmada, komşu ülkelere sahil güvenlik ekipleriyle destek verebileceklerini söylemişti.

Çin ise, Abe'nin "Çin tehdidi efsanesini" kullanarak bölgedeki Japonya etkinliğini artırmanın peşinde olduğunu iddia ediyor.

Çin'in Doğu Çin Denizi'nde bir hava savunma sistemi alanı belirlemesi ve tartışmalı adalar üzerinde daha net hak iddia etmeye başlamasıyla bölge ülkeleri arasındaki gerginlik tırmanmıştı.

Çin, Vietnam ve Filipinler ile sınırı belirleyen kara sularındaki adaların kendi toprağı olduğunu iddia ediyor.

Tayland'da askeri darbe

ABD Savunma Bakanı, konuşmasında Tayland'daki askeri darbeye de değindi ve "Bir an önce demokratik yönetime geri dönülmeli" dedi.

Chuck Hagel, Tayland'daki askeri yönetime yaptığı çağrıda, "Siyasi tutuklular derhâl serbest bırakılmalı" dedi.

ABD, Tayland'da askeri yönetim devam ettiği sürece Bangkok ile yürütülen tüm askeri işbirliği anlaşmalarını askıya alacağını açıklamıştı.

Hagel'in açıklamaları Tayland'daki darbe yönetiminin lideri General Prayut, ülkede en az bir yıl süreyle demokratik seçim olmayacağını söylemesinin ardından geldi.