BIST 10.479
DOLAR 32,26
EURO 34,90
ALTIN 2.427,98
HABER /  GÜNCEL

ABD CIA gözaltısında ölümler için soruşturma başlatacak

Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanı Eric Holder, 2002 ve 2003 yıllarında iki kişinin CIA tarafından gözaltına alındıktan sonra ölmeleriyle ilgili soruşturma başlattı.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanı Eric Holder, 2002 ve 2003 yıllarında iki kişinin CIA tarafından gözaltına alındıktan sonra ölmeleriyle ilgili soruşturma başlatacaklarını duyurdu.

Soruşturmaya konu olan kişilerden Gül Rahman 2002 yılı Kasım ayında Afganistan'da, Manadel el Cemadi ise 2003 yılında Irak'taki Ebu Garip cezavinde ölmüştü.

Bakan Holder, tutuklulara muamele ile ilgili soruşturma tavsiyesini kabul etti, ancak 11 Eylül'den bu yana yaşanan 101 vakayla iligli başlatılacak incelemelerin başka kovuşturmalara yol açmayacağının altını çizdi.

Holder'in açıklaması, selefi Michael Mukesey'in, bu iki vakaların incelenmesi ile ilgili olarak Adalet Bakanlığı avukatı John Durham'ı görevlendirmesinden üç yıl sonrasına rastlıyor.

Amerikan adalet bakanı, 2009 yılında bu incelemenin kapsamına CIA tarafından gözaltına alınan kişilere muameleyle ilgili iddiaları da dahil etti.

CIA, el Kaide ile Afgan Taliban güçleri arasında kuryelik yaptığını iddia ettiği Rahman'ın soğuk bir çimento duvara zincirlendikten sonra öldüğünü açıklamıştı.

Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) El Cemali'nin ise, Amerikan özel kuvvetleri tarafından gözaltına alındığı sırada yaralı olduğunu ve cezaevinde öldüğünü söylüyor.