BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,57
ALTIN 2.501,25
HABER /  DÜNYA

ABD çarketti Suriye savaşı rafa kalktı

Önce İngiltere çarketti şimdi de Obama kıvırıyor. Suriye savaşı rafa kalkarken, ipler yine Esad'ın eline geçti.

Abone ol

İNTERNET HABER- Dünya geçen hafta Suriye savaşı için geri sayımdaydı, bu hafta ise hava bambaşka.

İngiltere'nin geri vites yapmasının ardından G20 zirvesinde umduğu desteği bulamayan ABD'de de yavaş yavaş çarketmeye başladı..


Önce Dışişleri Bakanı Kerry, "Suriye elindeki kimyasal silahları verirse müdahale olmaz" açıklaması yaptı.

Ardından dün akşam Obama, ''Rusya'nın, Suriye'nin kimyasal silahlarla ilgili teklifi ABD'nin olası askeri eylemini önler mi'' sorusu üzerine, ''Eğer gerçekse olabilir'' diyerek savaşı ötelediğinin sinyalini verdi.

OBAMA'DA RUS PLANINA SARILDI


FRANSA DA ÇARKETTİ


ABD, İngiltere ve Fransa'nın başı çektiği Gönüllüler koalisyonu da artık dağılmış durumda. Önce İngiltere çarketmişti. Obama da Rus planına sarılıp geri vites yapınca geriye bir Fransa kaldı.

Bugün Fransa'dan gelen açıklamada pek fazla şaşırtmadı. Fransa da "gönülsüzler korosuna" katıldı.

RUSYA PLANINA YEŞİL IŞIK

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Moskova’nın Esad rejiminin kimyasal silahlarını uluslararası topluma devretme teklifinin, “belli şartlar dahilinde” kabul edilebilir olduğunu belirtti.

Europe 1 Radyosu’na konuşan Fabius, Beşar Esad’ın kimyasal silah stoklarını teslim etmesi yönündeki teklifinin üç şartın gerçekleşmesi ve silahların teslim edilmemesi halinde BM tarafından yaptırım uygulanması koşuluyla kabul edilebilir olduğunu söyleyip, bu şartları şöyle sıraladı:

-“Hem Rusya, hem de Suriye bu silahların kontrolü ve imhası hususunda taahhütte bulunmalıdır. Bu taahhüt bağlayıcı olmalı ve gerçekleşmemesi halinde, yaptırımlar uygulanmalıdır. Son olarak, insanlığa karşı işlenen bir suç olarak kabul edilen kimyasal saldırı, Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından soruşturulmalı ve suçlular cezalandırılmalıdır."

TÜRKİYE TEK BAŞINA

ABD, İngiltere ve Fransa, Rusya'nın dümen suyuna girerken Türkiye bir başına ortada kaldı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu gelişmeler üzerine dün yaptığı açıklamada şunları söylemişti;

"Beşşar Esed ve ekibi katliamda sınır tanımadılar. Kimyasal silaha kadar geldiler. Bugün böyle kozmetik bir yöntemle eğer geçmişte uygulanan o büyük suçu unutturmak adına nerede olduğunun tespit edilmesi bile aylar alacak olan, devri yine aylar alacak olan bir kimyasal silahlar envanterinin çıkarılması veya devri gibi konuyla zaman kazandırılmaya çalışılırsa Beşşar Esed'in bundan sonraki katliamlarına yeşil ışık yakılmış olur"

Kamuoyu desteği ve artık ismi "gönülsüzler koalisyonu"na dönen İngiltere ve Fransa ile başı dertte olan Obama'nın da Rusya'nın bu planına dört elle sarıldığı yorumları yapılıyor.

Savaşı rafa kaldırabilecek bu gelişmeler Ankara'da soğuk duş etkisi yaparken gözler Rusya'nın getirdiği öneriye döndü. İran'dan da teklife destek geldi.

RUSYA'NIN ÖNERİSİ NE?

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov "Şam’a, kimyasal silah stoklarını uluslararası denetime açması ve daha sonra bunları imha etmesi yönünde" teklifte bulundu. Lavrov’un bu teklifi Suriyeli mevkidaşı Velid Muallim’e ilettiği öneriye Suriyeli yetkililerin sıcak yaklaştığı duyuruldu.

RUSYA YOL PLANI HAZIRLADI

Lavrov bugün yaptığı açıklamada ise Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın Esed yönetimi ile temas halinde olduğunu ve Rusya'nın Suriye'deki kimyasal silahların uluslararası denetime verilmesi önerisini somutlaştıracak yol haritası hazırladığını ifade etti.

Lavrov, "Plan niteliği taşıyacak öneri hazırlıyoruz. ABD dahil ilgilenen tüm taraflara hazırladığımız planı sunacağız. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile temas halindeyiz, son olarak dün akşam kendisiyle telefonda konuştuk" dedi.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI KERRY NE DEMİŞTİ?

Avrupa ve Arap dünyasından destek arayışı için ziyaretlerini sürdüren Kerry ise Londra’da İngiliz mevkidaşı William Hague’le görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, Esad’ın elindeki kimyasal silah stoklarını bir hafta içinde teslim etmesi halinde bir askeri müdahalenin önüne geçebileceğini söylemişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri daha sonra Kerry’nin “sözün gelişi bir argümana” başvurduğunu söylese de gelişmeler Rusya'nın planının tuttuğunu gösterdi.

İRAN'DAN DESTEK GELDİ

İran Dışişleri Bakanı sözcüsü Marzieh Afgham, haftalık basın toplantısında “İran İslam Cumhuriyeti Suriye’ye yönelik tüm askeri eylemleri önlemeyi hedefleyen girişimi (Rusya’nın) olumlu karşılıyor” dedi.

Sözcü, “Bölgemizin tüm kitle imha silahlarından kurtulmasını istiyoruz” diye eklerken, “Bu çabaların Suriyeli isyancı grupların elindeki kimyasal silahları da hedeflemesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

RUSYA+İRAN+SURİYE MASADA

Tüm bu gelişmelerin ardından Rus planı için Moskova'da kritik bir görüşme başladı. Suriye Dışişleri Bakanı Velid el-Muallim ile İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın Moskova'da biraraya geldi. Rus devlet haber ajansı Ria-Novosti'nin bildirdiğine göre, Muallim ve Abdullahiyan, şu saatlerde Moskova'da bulunan bir otelde Suriye'deki son gelişmeleri ve Rusya'nın kimysasal silahları uluslararası denetime verilmesi önerisini değerlendiriyor.

HERŞEY YİNE ESAD'A BAĞLI

Savaşın rafa kalkma ihtimali Beşar Esad'ın can havliyle Rusya'nın önerisine sarılmasına sebep oldu. Rus devlet haber ajansları, Suriye'nin elindeki kimyasal silahların uluslararası denetime sunulması teklifinde bulunan Rusya'ya Suriye'den olumlu yanıt verildiğini duyurdu.

Bu gelişmeler uzmanlar tarafından "ipler bir kez daha Esad'ın eline geçti şeklinde yorumlandı. Zira Rusya'nın planı tamamen Esad'ın insiyatifine kalmış gibi görünüyor. Esad'ın silahları teslim etme noktasında oyalama taktiği gütmesi büyük ihtimal...