BIST 10.173
DOLAR 32,26
EURO 34,93
ALTIN 2.440,47
HABER /  DÜNYA

ABD bu sorulara yanıt veremiyor!

Bin Ladin'in öldürülmesinin ardındakı sır perdesi aralanıyor. Bin Ladin'in kızından sarsıcı ifadeler...

Abone ol

El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in ABD tarafından nasıl öldürüldüğü henüz netleşmemişken, El Arabia televizyonu Bin Ladin'in kızının ifadelerine yer verdi. El Arabia Televizyonu'nun haberine göre, Bin Ladin sağ olarak ele geçirildi sonra da başından vurularak infaz edildi.  ABD ordusu ise Bin Ladin'in çatışma sırasında öldüğünü duyurmuştu.

ABD'nin başkenti Washington'da Atlantik Konseyi adlı düşünce kuruluşunda konuşan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Bin Ladin'in öldürülmesiyle ilgili ilk kez açıklama yaptı. Usame Bin Ladin'in Amerikan birliklerince öldürüldüğü operasyonu "inanılmaz ve nefes kesici" olarak niteleyen Biden, "Tüm ekibin, istihbarat camiasının, CIA'in, Navy Seals üyelerinin kapasitesi ve kendilerini görevlerine adamışlıklarından hayran kaldım. Olağanüstüydü" dedi.

Operasyonu düzenleyen ekibi kastederek, "Usame Bin Ladin'i takip eden ve öldüren bu cesur profesyoneller, tek kelimeyle nefes kesiciydi, inanılmaz bir görevdi" diyen Biden, "böyle bir operasyonu Amerikalılardan başka kimsenin yapamayacağını" belirtti.

Biden, Bin Ladin'in öldürülmesi sayesinde dünyanın bugün sadece Amerikan halkı için değil, tüm insanlar için daha güvenli bir yer olduğunu söyledi. ABD'nin dünyanın en çok aranan adamını öldürebilmesinin dünyaya açık bir mesaj verdiğini kaydeden Biden, "Saklanabileceğiniz hiçbir yer yok. Eğer ABD, Demokrat ya da Cumhuriyetçi, hangi yönetim olursa olsun, bir hedefe ulaşma kararı alırsa, o hedefe ulaşır. Kararlılıkla, hiçbir tereddüte kapılmadan ve durmak bilmeden, verdiği taahhüdün takipçisi olur" diye konuştu.

HAYRANLIK VERİCİ DETAYLAR...

Bin Ladin'in saklandığı binaya düzenlenen operasyona dair planların hiçbir şekilde sızdırılmamış olmasının da hayranlık verici olduğunu ifade eden Biden, "Bu misyonun başarılması yönünde çok yoğun bir arzu vardı. Aylar boyunca operasyonu planlama sürecinde olmamız ve bu süreçle ilgili 16 kadar Kongre üyesinin bilgilendirilmiş olmasına rağmen, tek bir şey bile sızmadı. Bunu kesinlikle olağanüstü ve inanılmaz buluyorum" dedi.

Bin Ladin'in öldürülmesine dünya genelinden gelen destek mesajlarına duyduğu minnettarlığı da dile getiren Biden, ABD'nin dualarının, teröre kurban giden masumlarla olduğunu sözlerine ekledi. ABD Başkan Yardımcısı Biden, konuşmasında El Kaide lideri Bin Ladin için "kasap" nitelemesini kullandı.

CANLI MI YAKALANDI...

HABERİN DEVAMI İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ

 

[PAGE]

CANLI MI YAKALANDI

El Arabiya'nın Bin Ladin'in kızının ifadelerine dayandırdığı haberinde ise, Bin Ladin çatışma sırasında canlı yakalandığını sonra da başından vurularak öldürüldüğünü duyurdu.

BİN LADİN SİLAHSIZMIŞ

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney de, operasyon sırasında Usame Bin Ladin'in silahsız olduğunu söylemişti. Carney, Bin Ladin'in ölü haldeki fotoğrafının "korkunç" göründüğünü ve yayımlanması halinde "tahrik edici" olabileceğini belirtmişti.

'YENİ BİN LADİN DE ABD DÜŞMANI OLACAK"

Bu arada, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) Başkanı Leon Panetta, El Kaide'nin başına Usame bin Ladin'in yerine geçecek ismin ABD'nin bir numaralı düşmanı olacağını söyledi. Panetta, CBS televizyonuna verdiği demeçte, terör örgütünün iki numarası Mısırlı Eymen El Zevahiri'nin büyük olasılıkla Bin Ladin'in yerine geçeceğini, ancak El Kaide liderinin öldürüldüğü operasyonun ardından büyük olasılıkla kendi güvenliğinin derdine düşeceğini belirtti.

PAKİSTAN'IN BAŞI ÇOK AĞRIYACAK...

Amerika'nın Usame Bin Ladin'in öldürüldüğünü açıklaması özellikle Pakistan'ın başını ağrıttı, bundan sonra da ağrıtacağa benziyor. Bin Ladin'in Pakistan topraklarında öldürüldüğünün ortaya çıkmasından bu yana merak edilen soru cevabını buldu. Pakistan, "Geronimo" operasyonunun hiçbir yerinde yoktu. Açıklama en yüksek ağızdan, bizzat Pakistan lideri Asıf Ali Zerdari'den geldi. Washington Post'a yazdığı makalede, "Pazar günkü operasyon, ortak operasyon değildi. Ancak Amerika ile 10 yılı bulan işbirliği ve ortaklığımız Bin Ladin tehdidin ortadan kalkmasını sağlamıştır" dedi. Zerdari'nin tek itirafı bu DA değildi; "Bin Ladin olmasını beklediğimiz yerlere yakın bile değildi" dedi. Ülkeyi avucunun içinde tuttuğu söylenen Pakistan istihbarat servisinin iddialarına darbe vuracak bir cümle de bu oldu.

Bin Ladin'in bir şehrin içinde, üstelik askeri bir akademinin sadece birkaç kilometre uzağında barınmış olması, İslamabad'ın işini zorlaştırıyor.

Pakistan, Batılı ülkelerin El Kaide lideri Usame bin Ladin'e destek verdiği yönündeki suçlamalarını reddederek, Bin Ladin'in Pakistan'da daha önce bulunamamasının tüm dünya gizli servislerinin başarısızlığı olduğunu savundu.

"DÜNYANIN BAŞARISIZLIĞI"

Pakistan'ın Başbakanı Yusuf Rıza Gilani de, El Kaide liderinin İslamabad'ın kuzeyindeki Abbottabad'da bir askeri akademinin yakınlarında yıllardır bir evde gizlenmeyi başarmasının, sadece ülkesinin değil, ABD dahil tüm dünya istihbaratlarının başarısızlığı olduğunu söyledi.

Fransa'ya resmi ziyarette bulunan Gilani, Paris'te yaptığı açıklamada, ikili oynadıkları suçlamalarını reddederek, "Bir savaşın ortasındayız. Terörizmle mücadele ediyor ve aşırılık ile terörizmi yenilgiye uğratmak istiyoruz. Bir numaralı sorunumuz olan terörizmle mücadelede tüm dünyanın yardımına ihtiyacımız var" dedi.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Salman Beşir de Bin Ladin'in bulunduğu evi 2009'da, "milyonlarca diğer olası sığınak" gibi ABD'ye bildirdiklerini belirterek, "Kendi görüş açımdan güven ve işbirliği eksikliği olabileceği yorumları biraz ileri gitti" diye konuştu.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Pakistan'a yöneltilecek sorular bulunduğunu belirterek, "Bin Ladin'in insanların oturduğu kalabalık bir semtte büyük bir evde oturması Pakistan'da bir örgütten destek aldığını gösteriyor" derken, Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe de Pakistan'ın tutumunun açık olmadığını, Bin Ladin gibi bir kişinin tamamen görünmez olabilmesini hayal etmenin biraz zor olduğunu söyledi.

ABD ise Pakistan ile ilişkilerinin daha fazla bozulmaması için açıklamalarında daha dikkatli bir yol izliyor ve İslamabad ile ilişkilerin önemli ve karmaşık olduğunu belirtiyor.

ABD YARDIMI KESİLECEK Mİ?

Yıllardır Bin Ladin'in Pakistan'da olduğunu söyleyen Amerika'da cevap bekleyenlerin sesi şimdi çok yüksek çıkıyor. Pakistan, El Kaide ve Taliban ile mücadele gerekçesiyle yüklü Amerikan yardımı alan bir ülke. Şimdilerde Kongre'de, "Kendimiz mali darboğazdayken, tam işbirliği yapmayan bir ülkeye mali yardım yapılması tartışmaya açılmalı" sesleri yükseliyor. "Pakistan'ın cevap vermesi gereken çok soru var" denilse de, Obama yönetimi o soruların daha çok kapalı kapılar ardında sorulacağının sinyalini verdi.

Obama operasyonun hemen ertesinde, Afganistan-Pakistan Özel Temsilcisi Marc Grossman'ı İslamabad'a gönderdi. Kapalı kapılar arkasında açıklama istenildiyse de, Grossman kameralar önünde dikkatli bir dil kullandı; operaysonu, ortak başarı olarak tanımladı. El Kaide ve Taliban ile mücadelenin de, Pakistan'ın işbirliğine duyulan ihtiyacın da devam ettiğini vurguladı.

PAKİSTAN SUÇLAMALARI REDDETTİ

HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ

[PAGE]

PAKİSTAN SUÇLAMALARI REDDETTİ

Pakistan hükümetinden tepkiler yükselmeye başladı. Pakistan'ın dışişlerinden sorumlu Devlet Bakanı Selman Beşir, ülkesinin küresel terörizmle mücadele etmede önemli bir rol oynadığını belirterek, Amerikalı yetkililerin Pakistan hükümetine yönelttiği suçlamaları reddetti.

Bin Ladin'in öldürüldüğü evin Pakistan İstihbarat Teşkilatı (ISI) tarafından bir süredir izlendiğini, bu ve benzeri bilgilerin CIA yetkilileriyle paylaşıldığını kaydeden Beşir, Amerikalı yetkililerce ülkesinin terörle mücadelede yetersizlikle suçlanması ve hedef haline gelmesini "endişe verici" olarak değerlendirdi.

Pakistan'a bir eleştiri de Afganistan'dan geldi. Afgan hükümeti, Bin Ladin'in nerede olduğunun Pakistan istihbarat kurumunca (ISI) bilinmesi gerektiğini açıkladı. Washington yönetiminin operasyon hakkında kendilerine bilgi vermemesi ve izin almamış olmasından derin kaygı ve kuşku duyulduğu belirtilen açıklamada, hiçbir ülkenin kendi topraklarına canı istediği zaman girip çıkamayacağı uyarısında bulunulmuş, bu tür yetkisiz ve tek yanlı girişimlere bir daha izin verilmeyeceği kaydedilmişti.

ABD ile bölgedeki en önemli müttefiki Pakistan arasındaki ilişkilerde, ocak ayından beri gerginlik yaşanıyor. İslamabad hükümetinin bilgisi dışında Pakistan'da faaliyet gösteren bir CIA personeli, Lahor kentinde iki Pakistanlıyı vurarak öldürmesi ve bir Amerikan casus uçağının Kuzey Veziristan'da düzenlediği füze saldırısında 40'tan fazla sivilin öldürülmesi, iki ülke arasında bugüne kadarki en büyük diplomatik krize yol açmıştı.

Beyaz Saray'ın mart ayında yayımladığı bir raporda da Pakistan'ın terörle mücadele çabaları yetersiz bulunmuş, İslamabad yönetimi raporun "kabul edilemez" olduğunu açıklamıştı.

BİN LADİN'İN TERÖR DOSYALARI

Dün gece Afganistan'da gizli bir yerde yüzlerce Amerikalı terör uzmanı, Usame Bin Ladin'in öldürüldüğü operasyonda toplanan bol miktarda bilgiye odaklandılar. Washington'daki yetkililer Bin Ladin'in evinden toplanan istihbaratın 10 sabit disk, beş bilgisayar ve 100'ün üzerinde portatif veri saklama aygıtı içerdiğini söylediler. ABD haber sitesi Politico'ya konuşan bir yetkili, bilgiyi analiz eden uzmanların El Kaide konusunda "istihbaratın ana damarını" yakaladıklarını söyledi. Yetkili, "Usame Bin Ladin'in sabit diskinde neler olabileceğini düşünebiliyor musunuz? Bunun sadece yüzde 10'u eyleme geçirilebilir olsa yeter" dedi.

"ANA DAMARI YAKALADIK"

Uzmanlar şimdi bu dosyalarda kendilerini El Kaide'nin diğer üst düzey hedeflerine götürebilecek bilgi ve işaretler arıyorlar. Ancak Washington'daki yetkililer sevinçle istihbaratın "ana damarını" yakaladıklarını söylerken, bu tür bir operasyonun tekrarlanması Pakistan ile ABD arasındaki ilişkileri bozabilir. Pakistan pazartesi sabahı yapılan baskının bir kez daha tekrarlanmasını tolere etmeyeceğini açıkladı.