BIST 10.320
DOLAR 32,27
EURO 35,09
ALTIN 2.469,84
HABER /  GÜNCEL

Çılgın proje'nin çılgın köyleri...

Kanal İstanbul projesi ile İstanbul'un birçok köyde arazi fiyatları arttı. İşte projenin vurduğu çılgın köyler...

Abone ol

Kanal İstanbul ile bölgenin nasıl bir ivme kazanacağı araştıran Ekonomist dergisi'nin çalışması, Kanal İstanbul Projesi'nin İstanbul'daki 40 köye büyük rant sağlayacağını ortaya koydu.

Başbakan Erdoğan'ın 'Çılgın' proje olarak açıkladığı Marmara ile Karadeniz'i birbirine bağlayacak Kanal İstanbul Projesi'nin geçeceği bölgelerdeki köyler Ekonomist dergisinin bu haftaki sayısında mercek altına alındı.

Derginin haberinde o civardaki köylerle ilgili 18 yıl önce Ekonomist dergisinin yaptığı büyük araştırmaya da değinilirken o günden bugüne nelerin değiştiği ve Kanal İstanbul ile bölgenin nasıl bir ivme kazanacağı araştırıldı. Öncelikle kanalın geçeceği köylerin Karadeniz'e yakın olan köylerin çoğunun orman köyü olduğu ve arazilerinin büyük bir kısmının Hazine'ye ait olduğunu hatırlatalım. Mevcut imarlı arazilerin ise çoğu zaten 5-10 yıl öncesinden el değiştirmiş bulunuyor. Arazi almak isteyenlerin bu nedenle son derece dikkatli olması gerekiyor. Kanal ve 3 Köprü güzergahı nedeniyle heyecanla aldığınız arazi bir anda buharlaşabilir de...

Bölgeyle ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB) tarafından hazırlanan 1/100 binlik plan, dikkate alındığında en çok prim yapacak yerler Gümüşyaka, Değirmenköy, Çeltik, Alipaşa, Büyükçavuşlu, Sayalar, Sinekli, Danamandıra, Karamandere, Karacaköy merkezleri ve iletişim alanları olarak görülüyor.

Başbakan Erdoğan, aylardır kamuoyunu meşgul eden 'çılgın' projesini geçtiğimiz hafta açıkladı. Avrupa yakasında Karadeniz'le Marmara'yı birleştirecek, yaklaşık 45- 50 kilometrelik bir kanal açılacak. Avrupa yakasında bir ada oluşumuna yol açacak bu kanalın fizibilite çalışmaları iki yıl sürecek ve inşaatına başlanması ile birlikte 2023 tarihine kadar inşa tamamlanacak.

Projenin açıklanması ile birlikte haraketli bir tartışma başladı. Böyle bir tartışmanın olması son derece normal. Çünkü yüzlerce yıllık bir hayalin gerçekleşmesi demek olan bu adımın bugün sosyolojiden tutun ekolojiye, ekonomiden tutun demografiye kadar son derece keskin sonuçları olacağı kesin. Konuyu hemen hemen herk kesim enine boyuna tartışıyor ve bu tartışma hiç bitmeyecek. Tıpkı bugün Boğaz'a köprü yapılmasının doğru olup olmadığı tartışmalarının sürdüğü gibi...

ÇILGIN PROJENİN UĞRAYACAĞI ÇILGIN KÖYLER

HABERİN DEVAMI İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]

EKONOMİST 18 YILDIR İZLİYOR

Ekonomist, kanalın açılacağı bölgeye yabancı değil. Özellikle bölgedeki arazi hareketlerine... Daha kurulduğu ilk yıldan itibaren gayrimenkul ile ilgili araştırma projeksiyonlarını sık sık Çatalca, Çerkezköy, Çorlu, Silivri, Saray bölgelerine çeviren Ekonomist, bölgeyi, gayrimenkul yatırımcılarının ilk keşiflerinden bu yana yakından izliyor. Bu konuyla ilgili ilk haberlerini 1992 yılında yapan Ekonomist, bölgedeki köylerin tek tek envanterini çıkarmış ve daha henüz kimsenin bilmediği bu bölgelerdeki tarla-arazi fiyatlarını en ince ayrıntısına kadar yayınlamıştı.

Bu çalışmalar bölgenin özellikle çitlik evleri açısından bir cazip alanı olmasıyla birlikte zaman zaman tekrarlandı. Tablomuzda bölge ile ilgili yaptığımız ilk haberlerin verilerin bulabilirsiniz. Fiyatların nereden nereye geldiğini de.

ÇILGIN PROJENİN ÇILGIN KÖYLERİ

Başbakan'ın 'çılgın proje' açıklaması ile birlikte bu köylere de 'çılgın köyler' demek hiç abartılı olmayacak. Gerçi bugün bu köylerdeki arazi ve tarlaların ne kadarının köylülerin elinde kaldığı meçhul. Yine de projenin uygulanması halinde bu köylerin çok büyük bir kısmının 'çılgın' bir kalkınma ile kaderlerinin değişeceğini söylemeye gerek yok.

Geçen hafta bu proje açıklandıktan sonra Ekonomist olarak hemen bölgeyi mercek altına aldık. Bölgeye kısa bir gezinin ardından, muhtarlarla, bölgeyi çok yakından bilen gayrimenkul danışmanları ile konuştuk. Yaptığımız araştırma Çılgın Proje-Kanal İstanbul'dan nemalanacak 40 civarında köy olduğunu ortaya koyuyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ağzından belki de istemeden çıkan "Bu proje Çatalca'ya hediye" ifadesiyle, projenin odağında Çatalca'nın olacağını artık biliyoruz.

Projenin etüt çalışmaları 12 Haziran seçimlerinden sonra başlayacak ve iki yıl sürecek. Maliyetinin 10 milyar doları aşacağı ifade edilen projenin 2023'te hayata geçirilmesi planlanıyor.

Kanalın Karadeniz ağzının Karacaköy, Marmara Denizi ağzının ise Kınalı olması güçlü bir olasılık olarak görülüyor. Zaten, Kanal İstanbul Projesi'nin ön fizibilitesini hazırlayan topograf ve harita mühendislerinin bu kanalın nereden geçeceği konusunda iki ayrı plan üzerinde çalıştıklarını öğrendik.