BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

ABD başkanlık yarışı: Santorum, Romney'i destekleyecek

Cumhuriyetçilerin ön seçimini kaybeden Rick Santorum, Mitt Romney'i destekleyeceğini açıkladı. Santorum, ön seçim kampanyası sırasında Romeny'i 'Obama'ya karşı yarışacak en kötü aday' olarak nitelemişti.

Abone ol

ABD'de Cumhuriyetçilerin başkan adaylığı ön seçiminde yenilgiyi kabul eden Rick Santorum, eski rakibi Mitt Romney'i destekleyeceğini açıkladı.

Yandaşlarına bir elektronik posta mesajı gönderen Santorum, Barack Obama'nın ikinci dönem başkanlık yapmasını önlemek için, cumhuriyetçilerin adayı ilan edilmesi beklenen Romney'i desteklemeleri çağrısında bulundu.

Santorum, Romney'yle geçen hafta yaptığı görüşmede ön seçimlerin galibi olması beklenen adayın ekonomi ve aile konularındaki ''derin anlayışını'' etkileyici bulduğunu söyledi.

Santorum'un desteği Romney'nin muhafazakarların dini konularda daha fazla duyarlı olan kesimlerinin desteğini almasında yardımcı olabilir.

Santorum, Romney'yle aralarındaki farkın kapanamaz boyutlara ulaşmasından sonra Beyaz Saray heveslerine nokta koymak zorunda kalmış ve adaylıktan çekildiğini açıklamıştı.

Cumhuriyetçi eski aday adayı, ''Herşeyden önce ikimiz de Obama'nın yenilgiye uğratılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu kolay bir görev değil. Romney adayımız ve yaşamımızın en kritik seçimini kazanması için kendisini destekleyeceğiz'' dedi.

İki aday adayı ön seçim sırasında kırıcı bir mücadeleye girişmiş ve hatta Santorum bir noktada Romney'i Obama'ya meydan okuyacak en kötü Cumhuriyetçi aday olarak nitelemişti.

Pittsburg kentinde yaptıkları görüşmede ise Romney'nin Santorum'u ikna ettiği anlaşılıyor.

Santorum, vergilerin azaltılması, devletin küçültülmesi ve kontrol dışı harcamaların kesilmesi konusunda uzlaştıklarını kaydederken, ''Ayrıca kürtajın yanlış olduğu, evliliğin de erkek ve kadın arasında olması gerektiği konusunda da uzlaştık'' dedi.

Geçen hafta da Newt Gingrich aday adaylığından çekilerek, Romeny'e destek açıklamıştı.

Yarışta kalan son isim Ron Paul'ün Romney'i yenilgiye uğratma şansı olduğu düşünülmüyor.

Cumhuriyetçi Parti adayını resmen Ağustos ayında Florida'da yapacağı kongre ile seçecek.

Ancak parti adayı üzerinde ne kadar erken aşamada uzlaşabilirse, Beyaz Saray'da ikinci dönemini geçirmeyi hedefleyen Demokrat Partili Başkan Barack Obama karşısında strateji geliştirmek için o kadar zaman kazanılmış olacak.

ABD'de başkanlık seçimleri, 6 Kasım'da yapılacak.